Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Flori şi lumânări pentru Adrian Păunescu


Poetul Adrian Păunescu a încetat din viață ieri dimineață, la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală, unde a fost internat din 26 octombrie cu probleme cardiace, renale și hepatice. Doctorul Åžerban Brădișteanu, șeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca, a declarat, vineri dimineață, la ora 8.30, că inima lui Păunescu a încetat să bată la ora 7.15. „Azi, la ora 7.15, inima maestrului a încetat să bată și nu a mai dorit să pornească. Maestrul a plecat dintre noi”, a spus Brădișteanu.
În urmă cu o zi, medicul a spus că starea poetului este „extrem de gravă”, „mai având niște stopuri” și că boala lui Adrian Păunescu depășește resursele terapeutice ale unității. „Nu știu cum mai putem face față în continuare situației”, a afirmat Brădișteanu.
Starea poetului s-a agravat în noaptea de marți spre miercuri, el fiind resuscitat după ce inima i s-a oprit. După mai multe manevre de resuscitare, inima lui Adrian Păunescu a repornit atunci, fiind susținută și de aparate prin care era drenat sângele. Joi seară, medicii Spitalului Floreasca anunțau că starea poetului este „extrem de gravă”, acesta suferind mai multe stopuri cardiace.

***
Născut în comuna Copăceni, județul Bălți (Basarabia), la 20 iulie 1943, Adrian Păunescu, scriitor, jurnalist și om politic, și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la Bârca, în județul Dolj; studii liceale la Craiova și la București. A urmat Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București (1963-1968); bursier, pentru un an, al Universității din Iowa-SUA (1970-1971).
A intrat în presa scrisă ca redactor la revistele ‘Amfiteatru’ (1966-1968), ‘România literară’ (1967-1970; redactor-șef adjunct) și ‘Luceafărul’ (1970-1972). Din 1973 până în 1985 este redactor-șef al revistei ‘Flacăra’. În aceeași perioadă a inițiat și a condus Cenaclul ‘Flacăra’, adevărat fenomen de masă, cu care susține, până la inter-zicerea sa, în 16 iunie 1985, 1 615 manifestări de muzică, poezie și dialog.
La 7 mai 1990, înființează Cenaclul ‘Totuși iubirea’ (continuator al Cenaclului ‘Flacăra’), pe Stadionul din Drobeta Turnu Severin, sub impulsul ziaristului Dumitru Vișan și al fotbalistului Ilie Balaci. Noul cenaclu susține concerte de mare succes, în țară și dincolo de actualele granițe, în special la Chișinău.
De-a lungul anilor desfășoară o activitate extrem de bogată ca ziarist, scriind articole și reportaje. Colaborează la majoritatea publicațiilor centrale, coti-diene, săptămânale sau alte periodice din țară.

Ca poet, a debutat în revista ‘Luceafărul’ (1 mai 1960), iar editorial cu volumul ‘Ultrasentimente’ (1965). A publicat foarte multe volume de versuri.

Intelectual de stânga, după 1989 Păunescu a fost membru al Partidului Socialist al Muncii (PSM), condus de Ilie Verdeț, apoi devenind membru al Partidului Social Democrat. A fost senator și reprezentant al României la Consiliul Europei (1993-1996). În legislatura 2000-2004 a fost senator PSD de Dolj, iar la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2004, a obținut un nou mandat de senator, reprezentând de această dată județul Hunedoara.

Într-un editorial publicat la 21 iunie 2010, în cotidianul ‘Jurnalul Național’, Adrian Păunescu a menționat că suferă de o boală gravă, fără să facă public și diagnosti-cul. „Zilele acestea mi-am luat curajul de a-mi face analizele medicale esențiale. Concluzia nu e veselă. Visul dușmanilor s-a împlinit: nu mai pot ieși din casă, cum aș fi putut până ieri. Acum, la această răspântie, n-am mai mult de spus contemporanilor mei decât că ar fi păcat să ne despărțim supărați”, a scris Păunescu în editorial.

Între anii 1961 și 1977 a fost căsătorit cu poeta Constanța Buzea, cu care are doi copii: Ioana și Andrei. Din 1990, este căsătorit cu Carmen Antal, cu care are un copil, Ana Maria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?