Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Cabinete medicale moderne în opt şcoli


16 cabinete stomatologice și medicale din opt școli din Focșani au fost  inaugurate ieri. Cabinetele au primit aparatură medicală de ultimă generație, au fost renovate și utilate din banii rezultați în urma vânzării unor spații către medicii de familie. Viceprimarul Bogdan Matișan, inițiatorul acestui program, a urmărit lucrările pas cu pas și, ieri, a dat în folosință cele 16 cabinete. Pentru reutilarea și reamenajarea spațiilor au fost cheltuiți 390.000 lei, bani din care cabinetele școlare au primit instrumentar medical nou, scaun stomatologic de ultimă generație și au fost refăcute instalațiile de încălzire și electrice, unde a fost cazul.
„Starea de sănătate a elevilor este foarte importantă pentru comunitatea noastră și aceste cabinete medicale și stomatologice, în special, au fost vitregite de-a lungul vremii, de aceea era imperios necesar să abordăm acest subiect. Acest program me-dical nu s-a oprit. Este doar prima etapă, adică dotarea cabinetelor. Urmează etapa a doua, partea de profilaxie. În 2011 continuăm programul cu cabinetele medicale. Azi (n.r. ieri) am inaugurat opt cabinete stomatologice, toate pe care le avem în școlile din Focșani, și opt cabinte medicale școlare. Urmează anul viitor reamenajarea și reutilarea celorlalte cabinete medicale din alte școli”, a declarat viceprimarul Bogdan Matișan care a promis și halate noi personalului medical. Astfel, medicii vor primi halate din banii rezultați în urma casării aparaturii vechi.
Pentru viitor, viceprimarul are în plan dezvoltarea unui program de profilaxie dentară pentru elevii din clasele primare și spune că deja a primit circa 12 mii de lei pentru inițierea proiectului. De asemenea, în anul care vine, Matișan a promis că va ajunge la toate cele 30 de cabinete școlare din Focșani pentru a stabili dacă se impun reparații și utilări noi. 

Matișan a inaugurat cabinetul școlii la care a fost elev

Viceprimarul a făcut un tur al orașului pentru a ajunge la patru dintre școlile care au beneficiat de cabinete me-dicale noi. De dimineață, Matișan a trecut pe la Åžcoala „Nicolae Iorga” din Sud. Medicii se plâng de lipsa medicamentelor din cabinete iar viceprimarul a promis că va încerca o rectificare de buget astfel încât să poată fi asigurate materialele din cabinetele medicale până la sfârșitul anului.
„Vom încerca să facem o rectificare de buget astfel încât să putem asigura și materialele din cabinetele medicale până la sfârșitul anului și pe bugetul anului viitor să nu mai aveți problema asta”, a promis Matișan. Turul inaugurărilor s-a încheiat la Åžcoala „Anghel Saligny”, acolo unde a învățat viceprimarul în clasele primare. De asemenea, medicul stomatolog al școlii, Raluca Constantin este o fostă elevă a școlii. „Am chemat copiii să vadă cabinetul și le-a plăcut foarte mult pentru că e colorat și alb. Sunt alte culori și i-au atras”, a spus Florentina Olteanu, directorul Åžcolii „Anghel Saligny”.
Medicii sunt cei mai încântați de „noul” loc de muncă. Au scăpat de scaunele incomode, de frezele zgomotoase și de reticența copiilor în a le călca pragul. „De stomatologie toată lumea fuge. Când intrau copiii în cabinet și vedeau cleștii ruginiți, aparatura ruptă, ruginită, normal că nu veneau cu drag”, a spus medicul stomatolog de la Åžcoala „Åžtefan cel Mare”. „În general, copiilor le este frică mai ales de scaunul stomatologic. La o așa dotare trebuie să aibă încredere și să nu mai fie speriați”, a declarat și Cornelia Drăgună, șef Serviciu evaluare factori de risc din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?