Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Gunoi menajer mai ieftin pentru focşăneni


Focșănenii vor plăti tarife mai mici pentru gunoiul menajer peste aproximativ doi ani. Este perioada estimată de conducerea CUP Salubritate pentru amortizarea investiției în stația de sortare a gunoiului din incinta rampei din Golești. Stația a fost inaugurată, ieri, de primarul Decebal Bacinschi, alături de viceprimarii Bogdan Matișan și Vasile Dobre, dar și de Viorel Profiroiu, directorul CUP Salubritate.

Primul balot de pet-uri a fost realizat, ieri, la stația de sortare a gunoiului menajer din Focșani. Stația realizată de CUP Salubritate este gândită pentru a valorifica pet-urile, hârtia, sticla și metalul din gunoi, dar și pentru a presa deșeurile, astfel încât să fie redus volumul transportat către punctul de preluare de la Haret. Construcția a fost făcută exclusiv din banii CUP Salubritate, iar directorul Viorel Profiroiu a mărturisit că a avut ca suport doar o revistă de specialitate.
„Stația este o consecință a necesității reducerii costurilor de operare pentru noi, dar și în concordanță cu OUG 196/2005 care ne impune să reducem casetele de gunoi cu 15%. Am făcut un jgheab de deversare în care mașinile de gunoi vor descărca. De acolo, gunoiul ajunge pe o bandă de preluare după care ajunge în stația efectivă de sortare. Avem 10 posturi de sortare cu sticlă, pet, hârtie și metal. Fiecare angajat are sarcina de a sorta o anumită cantitate și un anumit tip de gunoi. De acolo se vor duce în huse de preluare după care ajung în presele de hârtie și pet. Stația este dotată cu vestiare pentru muncitori, grup sanitar, fosă septică”, a explicat Viorel Profiroiu.
Directorul CUP Salubritate a promis că, în condițiile în care stația de sortare se va dovedi profitabilă, respectiv după amortizarea investiției, ar putea scădea prețul la gunoiul menajer cu până la 30%. „La 1 iunie 2009 rampa de gunoi de la Golești a fost închisă și transformată în rampă de tranzit. Avem de transportat gunoiul menajer la Haret, ceea ce înseamnă că facem 66 de kilometri dus-întors. Din această cauză s-a impus majorarea prețului de la 4,5 lei la 8,5 lei de persoană”, a arătat viceprimarul Vasile Dobre.
La punctul de colectare de la Haret se transportă, lunar, circa 10.000 metri cubi de gunoi menajer de pe raza orașului Focșani. „Volumul ocupat de un balot de pet-uri este de peste patru ori mai mic decât bidoanele nepresate. La Haret plătim 15 lei pentru un metru cub de gunoi plus transportul. În momentul de față putem spune că reducem simțitor cheltuielile cu această stație de sortare și presare”, a concluzionat Viorel Profiroiu.

Spor de toxicitate

Lucrătorii sunt dotați cu echipament special și măști pentru a reduce toxicitatea inhalată. Ei primesc un spor de toxicitate din partea societății de salubritate, astfel că ajung la un salariu lunar de circa 800 de lei. Directorul CUP Salubritate a mai precizat că în viitor investițiile vor continua și s-ar putea lucra chiar în schimburi. Cu toate că a costat circa 350.000 lei, stația nu are în prezent apă curentă pentru cei 14 muncitori. „În primăvară intenționăm să forăm un puț pentru a rezolva și acest inconvenient”, a adăugat directorul Profiroiu.

Primul balot de pet-uri

Stația de sortare manuală a realizat primul balot de pet-uri chiar în fața autorităților locale. O mașină de gunoi cu o capacitate de 8 metri cubi a fost descărcată în cuva specială prevăzută cu un ax dințat. Cele două prese ale stației, realizate tot din materialele CUP Salubritate, au fost puse în funcțiune și au dat primul balot de bidoane din plastic. „E o surpriză plăcută din partea CUP Salubritate realizarea acestei stații. Am făcut tot posibilul pentru ca autorizațiile și avizele să iasă cât mai repede pentru a nu întârzia darea în folosință”, a spus primarul Decebal Bacinschi. Chiar dacă la finalul procesului, în containerele de depozitare se mai puteau zări bidoane de plastic sau resturi de metal, directorul Profiroiu a pus acest amănunt pe seama experienței angajaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?