Ediția: Vineri 7 iunie 2024. Nr. 6644
Ediția: Vineri 7 iunie 2024. Nr. 6644

Victor Ponta: Vom sprijini un nou acord cu FMI, cu condiţia de a nu mai împrumuta bani


Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, după întâlnirea cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, că social-democrații și-au exprimat decizia politică de a susține un nou acord cu Fondul, însă, cu condiția de a nu mai împrumuta bani.
„Am exprimat opțiunea și decizia noastră politică, aceea de a respecta obligațiile pe care România le are și de a sprijini un nou acord cu FMI, dar cu două condiții: în primul rând, să nu mai împrumutăm bani, care ar mări și așa datorita destul de mare a României, în schimb, dorim un acord preventiv, prin care, practic, să avem un audit intern din partea FMI și Comisiei Europene, care ar fi util și necesar”, a declarat Victor Ponta.
El a adăugat că i-a informat pe reprezentanții FMI asupra „corupției instituționalizate” din România și asupra folosirii fondului special al primului ministru „pentru a finanța primăriile și județele pedeliste”.
Liderul social-democrat a mai spus că le-a atras atenția partene-rilor de dialog asupra „cifrelor greșite și mincinoase” prezentate de Guvern opiniei publice cu privire la creșterea economică, la deficite bugetare care au fost mult mai mari și la rate ale inflației care s-au dovedit mult mai mari.

„Apelul nostru la delegația FMI a fost acela de a încerca să echilibreze declarațiile și cifrele categoric neserioase și nefundamentate pe care Guvernul Boc le prezintă din când în când opiniei publice”, a afirmat Ponta.

PSD cere majorarea salariului minim

Social-democrații au prezentat FMI și trei chestiuni punctuale cu privire la limitarea corupției politice și poziția politică a partidului împotriva angajării răspunderii Guvernului pe o schimbare a Codului Muncii, la sprijinirea de către PSD a unei măsuri de ridicare a salariului minim pe economie și de redu-cere a contribuțiilor sociale din partea angajatorului. Potrivit lui Ponta, răspunsul reprezentanților instituției financiare a fost „nici unul pozitiv, nici unul negativ”.
„Suntem de acord, suntem pregătiți să colaborăm în ceea ce privește o flexibilizare și o mo-dernizare a legislației muncii, dar nu în stilul deja bine cunoscut al Guvernului Boc – angajarea de răspundere, legi proaste, legi făcute împotriva sindicatelor și a celor care au contracte de muncă”, a menționat liderul social-democrat.
Victor Ponta a adăugat că prognozele prezentate de delegația FMI fac referire la o creștere economică pentru 2011 de 1,5%, pe care PSD nu o susține, un deficit bugetar de 4,4,% din PIB care înseamnă „încă 1,5 miliarde de euro redus din bugetul de stat”, o inflație până în decembrie calculată de Fond de până la 8% și pentru anul viitor – de 4%.
Totodată, FMI s-a exprimat pentru păstrarea cotei unice de impozitare, lucru cu care social-democrații, din punctul de vedere al programului lor economic, nu sunt de acord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?