Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Cura de mere proaspete


Arbore fructifer, înalt până la 10 m, cu frunze mari, eliptice, flori roz și fructe globuloase turtite, bogate în vitamine. Este cultivat în numeroase soiuri dintre care la noi cele mai răspândite sunt: ionatan, patul, cretese, domnesc, parmen auriu. Părți folosite: frunzele-miezul și epicorpul (coaja mărului). 
Constituenții principali: apă, zaharuri reducătoare, zaharoză, celuloză, pentasan, lignină, acizi liberi, pectine, materii grase, protide, săruri de potasiu, sodiu, siliciu, calciu, sulf, mangan, cobalt, tanin; esteri amilici; vitaminele C, B1, B2, PP, A- cu deosebire în coajă, acid pantothenic. 
Valoarea calorică a unui măr diferă de la o specie la alta   (80 – 124 kcal). 

Mărul este indicat pentru: 
– astenie fizică și intelectuală, surmenaj, convalescență, graviditate; demineralizare, sedentarism, obezitate; reumatism, gută, litiază urinară urică; diaree și constipații, inflamații intestinale; ulcer gastric, gastrită; stări febrile;hepatism; insomnii, nervozitate, cefalee; boli cardiovasculare; diuretic; în dietele terapeutice. 

Mod de folosire: 
Intern: 
Cură de mere proaspete; 
– conținut variat de săruri mi-nerale, în principal, conferă mărului efecte alcalizante, iar fierul, cuprul, zincul etc. stimulează activitatea enzimelor și înlesnesc arderile în organism. Merele sunt indicate în afecțiunile cu febră, în combaterea colitelor de putrefacție, a diareelor și a constipației, a asteniei de primăvară. 
– mere rase 500 -1500 g pe zi, în cinci mese în diaree la copii, în enterocolite, dizenterie, rectoco-lită, ulcer gastric; 
– consumarea zilnică a 200-300g mere proaspete contribuie la întărirea organismului și la prevenirea infecțiilor aparatului respirator, pe timpul iernii și primăverii; 
– folosite seara, merele au efect laxativ, mai ales la persoanele în vârstă, categorie de oameni cu tendință frecventă de constipație; 
– sucul de mere poate fi amestecat în anumite rețete cu suc de legume; 
– infuzie de mere sau coji uscate, 2-3 căni pe zi (bronșite, reumatism) 
– suc de mere 20ml, plus 25ml suc de urzică- în curele de primăvară pentru reumatici și persoanele astenice 
Merele sunt contraindicate persoanelor bolnave de diabet.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?