Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Elevii din satul Cerbu învaţă în clase noi


Cei 32 de elevi din satul Cerbu, comuna Jitia, învață, în sfârșit, în condiții decente și nu într-un bar abandonat, situat la marginea unei ape, așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani. De mai bine de o săptămână, cei 18 preșcolari și 14 școlari s-au mutat în casă nouă, ca urmare a eforturilor și demersurilor continue făcute de reprezentanții administrației locale, de cadrele didactice, părinți și a unui articol publicat în urmă cu mai bine de trei luni în cotidianul „Monitorul de Vrancea”.

Pentru că Ministerul Educației nu a mai virat niciun leu pentru reabilitarea unității de învățământ, primăria a găsit soluții de finanțare din împrumuturi, iar sătenii au ajutat cum au putut: au asigurat prânzul celor care munceau la reabi-litarea unității de învățământ. Copiii învață acum în clase spațioase, aspectuoase și încălzite, unde îți e mai mare dragul să stai, și nu înghesuite și fri-guroase, cum erau cele încropite în fostul bar din sat. „Văzând că nu se mai primesc banii pentru terminarea construcției, la inițiativa primarului au fost luate materiale pe datorie, până vor veni fondurile de la Ministerul Educației și vor fi înapoiați. Astfel, s-au construit două clase din școala care era începută. Domnul primar, dar și oamenii din sat care au copii sau au avut copii la școală au adus mâncare caldă. Copiii învață în condiții decente. Sălile sunt spațioase, luminoase și călduroase, primitoare pentru elevi. Am mai pus și bani de la noi și am cumpărat mocheta și instalația electrică în clase, ca să aibă condiții unde să învețe copiii”, a declarat educatoarea Aneta Coman, cadru didactic la Åžcoala din Cerbu. 

***
Primăria din Jitia a făcut un împrumut de 80 de mii lei pentru achiziționarea de materiale de construcții, însă investiția a meritat, spune edilul, Neculai Åžtefan. Primarul se declară dezamăgit de lipsa de interes a guvernanților, care nu au făcut nimic pentru binele copiilor, deși solicitări în acest sens au existat cu duiumul. „Copiii s-au mutat de luni la școala nouă și sunt foarte mulțumit, dar sunt și îngrijorat deoarece încă nu am primit fondurile promise din partea Inspectoratului Åžcolar. Am luat materialele pe datorie și sperăm să se primească banii, cred că ne-am asumat o răspundere mare. Îmi pare rău că nu se ține cont în țara asta de priorități, s-au dat bani pentru școli sau terenuri de sport care nu mai sunt așa de utile, în loc să fie îndrumați banii în locuri concrete. Copiii aceștia învățau într-un fost bar, iar acum mai și ploua și trebuiau învățătorii să stea cu ligheanul, ca să nu mai spunem cât de frig era iarna. Sunt mulțumit de realizare, însă sper să ajungă și banii, să ne achităm datoria”, a declarat edilul. Cu adevărat fericiți sunt copiii, care nu vor mai fi nevoiți să sufere din pricina frigului, așa cum se întâmpla până mai ieri. Elevii spun că acum vin cu drag la școală. „Sunt bucuros, avem clasă nouă unde este bine și cald. Suntem fericiți alături de învățător , acum avem condiții bune pentru învățătură”, a spus Alexandru George Neacșu, elev în clasa a III-a la școala din Cerbu. Clădirea însă nu este gata în totalitate, doar două clase au fost terminate pentru a avea unde învăța copiii. Åžcoala mai are nevoie de bani pentru terminarea întregii structuri.

***
Reamintim că elevii au învățat vreme de doi ani într-un fost bar, pe malul unui lac. Åžcoala veche a fost dărâmată pentru construirea uneia noi, dar Guvernul Boc a uitat să își onoreze promisiunile. De cealaltă parte, 72 de școli din județ au nevoie urgentă de bani pentru finalizarea lucrărilor. Cum Ministerul nu a virat niciun leu pentru finalizarea construcțiilor, elevii vin la școală pentru a învăța carte în condiții mai mult mizere, înghesuiți ori învățând în schimburi pentru a acoperi, astfel, incompetența ministrului democrat – liberal al Educației. Va fi încă un an școlar în care elevii vor îngheța iarna în clase, fără ca nimănui să îi pese. Totodată, datoriile acumulate către constructori sunt de 7,8 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?