Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Doar doi vrânceni s-au tratat gratuit în străinătate


De la începutul anului și până în prezent, doar două persoane din Vrancea au beneficiat de tratament medical gratuit în străinătate, accesat cu ajutorul formularului E112. Primul formular a fost acordat în luna martie, unui pacient care suferea de o malformație cardiacă și care avea nevoie de tratament în Italia. Cel de-al doilea formular a fost acordat în luna iulie, unei persoane care suferea de o boală congenitală de inimă și necesita tratament în Germania.
Cu toate că formularul E112 poate salva multe vieți, foarte puține persoane apelează la această modalitate de tratament în străinătate, subvenționat de Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea (CAS). „CAS Vrancea a eliberat de la începutul anului 2010 până în prezent două formulare E112, pentru doi pacienți, unul suferind de cardiopatie congenitală cianogenă completă, iar celălalt pacient de întrerupere de arc aortic, tratamentele fiind efectuate în Italia, respectiv Germania”, a declarat Iustina Micu, purtător de cuvânt al CAS Vrancea.
Anul trecut, la nivel național, 680 de români s-au tratat în afara țării cu fonduri subvenționate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Cele mai multe solicitări au venit din partea persoanelor cu afecțiuni oncologice, hematolo-gice, cardiovasculare și cu insuficiență renală cronică.

Documente necesare

Pentru a beneficia de formularul E112, pacientul trebuie să fie, în primul rând, asigurat. Pentru eliberarea acestui formular, sunt necesare: o cerere, copie după actul de identitate, dovada calității de asigurat, dosarul medical (recomandare medicală, raportul întocmit de un medic dintr-un spital universitar sau județean, din care să rezulte diagnosticul și faptul că serviciul medical solicitat nu poate fi efectuat în timp util în niciuna dintre unitățile sanitare din țară), și confirmarea scrisă din partea unității sanitare din statul membru UE sau al Spațiului Economic European în care se intenționează efectuarea tratamentului. Formularul E112 se eliberează înainte de plecarea persoanei beneficiare în străinătate, dar poate fi eli-berat și după plecarea acesteia dacă, din motive de forță majoră, nu a putut fi eliberat anticipat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?