Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Handicapaţii, puşi la zid


Un nou val de sacrificare a veniturilor populației își face loc în mijlocul vrâncenilor. De această dată, Guvernul în exercițiu planifică eliminarea unor gratuități pentru veterani și tăierea din indemnizațiile pentru persoanele cu handicap. Categoria de persoane de la care se cere solidaritate este una dintre cele mai vulnerabile. Discuțiile despre sacrificarea persoanelor cu handicap și a celor care au luptat pentru independență nu sunt la prima dezbatere, dar la tăierile anterioare au scăpat.

Conform unui document aflat în lucru la Guvern, executivul ar urma să taie indemnizațiile persoanelor cu handicap și să elimine scutirea de la plata abonamentului telefonic și radio-tv pentru veteranii de război, dar și gratuitățile pe transportul în comun și CFR. De asemenea, și cei care îngrijesc persoanele cu handicap vor suferi diminuări ale veniturilor. Guvernul ar urma să taie indemnizațiile primite de persoanele cu handicap și să acorde sume fixe lunare, respectiv 340 de lei pentru handicap grav, 250 de lei pentru handicap accentuat și 35 de lei pentru handicap mediu. Nici copiii cu handicap nu vor scăpa de menghina Guvernului Boc. Astfel, familiile acestora vor primi un ajutor de 91 de lei pentru cei cu handicap grav, 68 de lei pentru cei cu handicap accentuat și 33,5 lei pentru handicap mediu. Indemnizațiile celor care îngrijesc persoanele cu handicap se vor înjumătăți, iar asistentul va fi nevoit să îngrijească două persoane cu handicap, în caz contrar va primi doar jumătate din sumă. În Vrancea, în prezent se gă-sesc 6.685 de veterani de război și persoane persecutate politic și 22.623 de persoane cu handicap, din care 2.971 asistenți personali.

„Nu am stat la pomana lor!”

Vrâncenii care ar intra sub incidența inițiativei Guvernului privesc cu teamă la noile diminuări și se întreabă cum se vor descurca în condițiile în care banii puțini pe care îi primeau se vor înjumătăți, în unele cazuri. În această situație se află și Gabriel, un bărbat din Focșani, încadrat în categoria handicap grav. În vârstă de 42 de ani, el suferă de spondilită anchilozantă de la vârsta de 10 ani, ceea ce îl face să se deplaseze cu dificultate sporită. „Am auzit de propunerile Guvernului Boc. Nu îmi explic ce au în cap, suma e și așa infimă pentru nevoile noastre. Eu am gradul I de handicap cu însoțitor și nu am stat la pomana lor. M-am operat din banii mei, am făcut Åžcoala Postliceală pentru asistenți medicali și muncesc. Ei, probabil, ar putea să mă considere vindecat, dar viața mea e plină de neajunsuri, mai ales financiare. Banii se duc pe tratamente, pentru că nu toate medicamentele pentru o persoană cu handicap sunt gratuite, și pe exerciții fizice”, ne-a spus Gabriel, care nu evită să se plângă de insuficiența rampelor speciale din oraș. Bărbatul susține că majoritatea asistenților sunt rude de gradul I și că o persoană străină nu va îngriji un handicapat 8 ore/zi pentru 300 de lei/lună. „Sunt unele persoane care nu au posibilitatea să lucreze. Nu este genocid, dar putem spune că este exterminare. Eu primeam 293 de lei și o să ajung la 200 de lei. Asistentul meu urmează să primească 300 de lei, în total 500 de lei. Cine se descurcă?”, s-a întrebat Gabriel.
O altă problemă este că în sistemul medical încă se practică „șpaga” și la fiecare control persoana cu handicap trebuie să se „simtă”, bani pe care Guvernul îi taie. Gabriel recunoaște că există cazuri în care au fost încadrate persoane în grade de handicap pentru a profita de unele be-neficii din partea statului, însă odată cu aceștia urmează ca și cei de drept să sufere.

Handicapații, tratați „otova”

Dacă cei cu handicap își fac probleme pentru traiul din viitor, conducătorii de instituții cer stoparea acestei inițiative aberante a Guvernului.
Daniela Nicolaș, directorul executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea, susține că dacă se vor aplica diminuările vor crește alarmant solicitările de instituționalizare. „Principalul risc la care ne expunem este să crească foarte tare numărul de persoane care solicită instituționalizarea. Numărul de centre la nivel național este insuficient și sunt ocupate la maxim. Dacă asistenților li se vor diminua cu 50% veniturile, vor fi nevoiți să își caute un loc de muncă și persoana cu handicap va fi neglijată”, ne-a spus Daniela Nicolaș.
În județul Vrancea, în prezent sunt 13 centre instituționale și conform DGASPC, sunt ocupate la capacitate maximă.
Până în anul 2004, persoanele cu handicap care rea-lizau venituri nu primeau din partea statului niciun fel de venit. După 2004 a fost introdusă prevederea în lege ca cei care realizează venituri să primească 50% din indemnizație la handicap grav și 30% la handicap accentuat. În 2007, clauza de venit a fost eliminată, astfel că fiecare persoană cu handicap primea indemnizație integrală. „Aceste persoane vulnerabile nu vor putea să își asigure un trai decent, cu atât mai mult cu cât se anunță creșteri la gaze, electricitate și alimentele de bază”, ne-a mai spus directorul DGASPC.
Instituția cheltuie lunar circa 1,8 milioane de lei cu plata celor 22.623 de persoane cu handicap, din care doar 1.404 realizează venituri. Unele afecțiuni pentru care persoanele sunt încadrate la handicap grav nu pot fi îngrijite în același timp, exemplu ar putea fi suferinzii de Alzheimer.

Veteranii, persecutații și deportații, la zidul Guvernului Boc

Alți aproape 7.000 de vrânceni ar putea simți pe pielea lor inițiativele inumane ale Guvernului. Veteranii, persecutații politic și deportații vor pierde unele ajutoare sociale ca scutirea de la plata abonamentului telefonic și a celui radio-tv, dar și dreptul la gratuitate pe transportul în comun și CFR. Indemnizațiile primite de persoanele persecutate politic și revoluționari vor fi menținute la un nivel redus cu 25%, în timp ce indemnizațiile pri-mite de pensionarii din sistemul public de pensii care sunt membri ai uniunilor de creație ar urma să fie dimi-nuate cu 50%. Cei 6.011 ve-terani din județ primesc în prezent între 92 de lei și 222 de lei, în funcție de decorația primită. Totodată, cei 674 de persecutați politic și 274 de deportați primesc 200 de lei/an de detenție, conform datelor puse la dispoziție de Casa Județeană de Pensii Vrancea. Noile reduceri de cheltuieli ar urma să fie aplicate de la 1 ianuarie 2011.

Europa știe de exodul României

Asociația Europeană a Prestatorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilități (EASPD) avertizează că aceste măsuri pun în pericol serviciile sociale pe te-ritoriul întregii Europe. Delegația română la Skpje-Macedonia a cerut ajutorul EASPD în cadrul unei conferințe europene desfășurată în perioada 7-8 octombrie. „Datorită implementării măsurilor de austeritate din România, sectorul social se confruntă cu reduceri drastice, ceea ce a dus la o situație de supraviețuire. Suma de bani pe care persoanele cu dizabilități o primesc din partea Guvernului nu le ajunge nici pentru trei mese pe zi. Reducerile de buget și stoparea angajării de personal în sectorul social și al sănătății până în 2013, forțează specialiștii să părăsească sistemul; se creează un exod”, a menționat un membru EASPD din România în timpul conferinței.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?