Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Marian Oprişan: „Premierul Emil Boc este un mincinos“


Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, l-a acuzat, ieri, pe premierul Emil Boc de nerespectarea promisiunilor făcute în primăvara acestui an cetățenilor și administrației județului la momentul vizitei din Focșani. „Emil Boc este un mincinos”, a afirmat Marian Oprișan la ședința ordinară a Consiliului Județean, arătând că, în mod repetat, Guvernul pedelist a privat administrația județeană și administrațiile locale din Vrancea de sumele necesare pentru funcționare și pentru proiectele de dezvoltare. Peste 60% dintre primăriile vrâncene nu au bani pentru funcționare, plata utilităților și salarii. Åžeful administrației județene a sancționat fățărnicia consilierilor județeni PDL care au reclamat că banii repartizați unor localități nu s-au împărțit obiectiv. În replică, Oprișan le-a spus că este vorba tocmai de formula de calcul inventată de PDL și folosită de Ministerul Finanțelor Publice.

Peste 60% dintre localitățile vrâncene nu au bani pentru funcționare, pentru salarii, pentru plata uti-lităților. Cât despre proiecte pentru dezvoltarea localităților nici nu se pune problema. În loc să asi-gure bani pentru administrațiile locale, Guvernul pedelist a prefe-rat să trimită în șomaj salariații primăriilor din comune, orașe și să îi păstreze pe funcționarii din administrația centrală.
În ședința ordinară a Consiliului Județean de ieri, președintele Marian Oprișan, le-a cerut consilierilor PDL să meargă la primul ministru Emil Boc pentru ca acesta să își respecte promisiunile făcute vrâncenilor. 
„Primul ministru Emil Boc a venit împreună cu deputatul Alin Trășculescu și cu prefectul Ion Oprea și au inaugurat un spital la care nu au avut nicio contribuție. În acel moment a purtat o discuție cu administrația locală reprezentată de președintele Consiliului Județean și a făcut niște promisi-uni. A trecut timpul. Nici în ziua de azi nu s-a ținut de cuvânt. Emil Boc este un mincinos. Nu a făcut nimic nici pentru inundațiile catastrofale care au lovit județul Vrancea și nu ne-am completat sumele pentru refacerea infrastructurii distruse din județ și nici nu și-a respectat propriile promisiuni făcute cetățenilor și administrației județului la momentul vizitei în municipiu”, a afirmat Marian Oprișan.

Politicianism pedelist de doi lei

Åžeful administrației județene a sancționat fățărnicia consilierilor județeni PDL care au reclamat că banii repartizați unor localități vrâncene nu s-ar fi împărțit obiectiv. În replică, Marian Oprișan le-a spus că este vorba tocmai de formula de calcul inventată de PDL și folosită de Ministerul Finanțelor Publice. De altfel, dacă ar fi citit proiectul de hotărâre, pedeliștii ar fi văzut că banii au fost repartizați chiar de Direcția Generală a Finanțelor Publice.
Marian Oprișan a arătat că afirmațiile pedeliștilor sunt o dovadă de „politicianism ieftin, de doi lei, care a îngropat această țară în incompetență, prostie și răutate”. „Formula după care au fost împărțite fondurile este formula pedelistă a Ministerului Finanțelor Publice. După această formulă MFP împarte cele 80% din taxe și impozite către unitățile administrativ-teritoriale din România”, a afirmat Marian Oprișan.
Acesta le-a reproșat consilierilor pedeliști că nu au reușit să facă nimic pentru cetățenii Vrancei deși au jurat că vor „face tot ce este mai bine pentru locuitorii acestui județ”. Cu o singură excepție, „patru scânduri și o bucată de plastic, așa-zisul patinoar care a costat 5 miliarde de lei vechi din banii publici, ai cetățenilor”.

Bani pentru primării

18 primării au primit fonduri, ieri, de la Consiliul Județean din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor  locale.
Este vorba de 1,2 milioane lei alocate de DGFP, o sumă foarte mică ținând cont de faptul că trebuia împărțită celor 73 de unități administrativ teritoriale.
Din acest motiv au fost selectate localitățile cu cele mai mari probleme, unde fie nu mai erau fonduri pentru salarii, fie nu exista cofinanțare pentru proiectele aflate în derulare.

Adjud……………………70 mii lei
Mărășești………………81 mi lei
Panciu………………..100 mii lei
Andreiașu de Jos……80 mii lei
Bîrsești…………………96 mii lei
Broșteni………………..20 mii lei
Fitionești……………….62 mii lei
Gugești……………….100 mii lei
Jitia………………………50 mii lei
Nereju…………………100 mii lei
Obrejița…………………55 mii lei
Paltin…………………..120 mii lei
Reghiu………………….75 mii lei
Spulber…………………90 miilei
Golești………………….40 mii lei
Jariștea…………………30 mii lei
Slobozia Bradului……50 mii lei
Gologanu………………60 mii lei

Pentru că nu răspunde la adrese, Guvernul Boc blochează investițiile cu bani europeni

Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a acuzat Guvernul și mai multe ministere din cadrul executivului că refuză să răspundă la adresele transmise de administrația județeană. Sunt blocate în acest mod mai multe proiecte de investiții cu finanțare europeană. Oprișan a precizat că, în prezent, sunt trimise la diverse ministere nu mai puțin de 246 de scrisori sau documente de care depinde continuarea unor investiții europene.
„Sunt acte trimise încă din lunile februarie-aprilie către diverse ministere ale Guvernului, în special Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului. Acte la care aceste mi-nistere nu ne-au răspuns nici în ziua de astăzi, probabil că nici nu ne-au băgat în seamă”, a afirmat Marian Oprișan.
El a cerut Instituției Prefectului să solicite ministerelor respective să răspundă adreselor, deblocând astfel proiectele europene. „Fac un apel către Instituția Prefectului, îi vom pune la dispoziție un set din corespondența cu instituțiile guvernului și să întrebe de ce nu funcționează statul de drept în România și de ce nu primim răspuns așa cum ar fi normal pentru buna desfășurare a relației administrație centrală-administrație locală și, de ce nu, privind funcționarea statului român”, a precizat Marian Oprișan.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?