Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Concurs de vinuri pentru podgoreni


Micii producători de vinuri se pot înscrie la Concursul de vinuri „Bachus 2010” până pe 18 octombrie a.c.. Concursul este organizat sub patronajul Asociației Degustătorilor Autorizați din România și va fi găzduit în Piața Gării din Focșani, în data de 22 octombrie 2010. Evenimentul se va desfășura în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2010”.

Organizatorii Fes-tivalului Inter-național al Viei și Vinului „Bachus 2010” vor să pună în valoare vinurile tradiționale ale micilor producători din Vrancea și au pregătit un concurs special pentru această categorie. Concursul de vinuri „Bachus 2010” este organizat sub patronajul Asociației Degustătorilor Autorizați din România și va fi găzduit în Piața Gării din Focșani în data de 22 octombrie a.c.. Festivalul „Bachus 2010” se desfășoară în perioada       22-24 octombrie a.c..
Podgorenii care vor să se înscrie la acest concurs sunt așteptați să depună probele la Camera Agricolă din Focșani, strada Cuza Vodă 75. Se vor depune trei sticle din fiecare probă, data limită fiind 18 octombrie a.c., ora 14.00.
Regulamentul de desfășurare a concursului este foarte strict, pentru a nu exista nicio umbră de îndoială asupra punctajului obținut de probele de vinuri. Sunt prevăzute detalii despre paharele de degustare, care trebuie să fie din categoria celor speciale omologate de OIV, cu picior, incolore, fără încrustații, perfect curate și fără mirosuri. Temperatura de servire a probelor trebuie să fie de 12-14 grade C pentru vinurile albe, 14-16 grade C pentru vinurile roșii tinere și 18-20 grade C pentru vinurile roșii vechi.

Degustători autorizați la „Bachus 2010”

Concursul „Bachus 2010” va fi prezidat de către doctor inginer Georgel Costache, vicepreședintele Asociației Degustătorilor Autorizați din România. Vicepreședintele competiției este Dumitru Roșu, Vincon Vrancea.
Juriul de degustare este compus din degustători autorizați și membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați, „care au o conduită ireproșabilă”. Pe lista degustătorilor se află Gabriel Stoica-Vinex Odobești, Gheorghe Anghelache – ONDOV Vrancea, Liliana Gavrilescu – Vincon, Mariana Ochean – Arta Vinului Focșani, Constanța Vicol – Laborator Odobești, Marius Buciu – Vinexport Focșani, Nicu Mateescu – Vincon, Rodica Ivan – Vincon, Claudiu Porumb – Natura Å¢ifești.
Comisia de pivniță care va răspunde de probele de vi-nuri este compusă din Spiru Constantinescu-Vincon, Gabriel Baiciu- Direcția Agricolă.
Un festival pentru micii podgoreni

Organizatorul, Consiliul Județean, vrea ca, începând cu ediția din acest an, Festivalul să fie un liant între producătorii vitivinicoli vrânceni, societățile de distribuție a vinurilor, românești sau străine, și consumatori. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a arătat că „Bachus 2010” îi va avea în centrul atenției pe micii podgoreni vrânceni. „Fac un apel la toți podgorenii din Vrancea și îi rog pe aceștia să participe la Concursul de Vinuri dar, totodată, îi invit și să expună în cadrul standurilor din Piața Gării. Pentru mine, micii producători reprezintă acea categorie care trebuie sprijinită din tot sufletul, iar prezența acestora în cadrul Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2010″ va aduce plusul de valoare și de tradiție necesar. Vrem să arătăm tuturor invitaților noștri, din România dar și din străinătate, că județul Vrancea are vinuri la fel de bune sau poate chiar mai bune, decât cele din alte provincii ale Europei. Vrem să le arătăm acestora că tradițiile noastre au fost conservate cu multă atenție și din aceste tradiții s-a născut un vin gustos, limpede și luminos, așa cum spun podgorenii atunci când tescuiesc strugurii”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

Criterii pentru premierea vinurilor

Distincțiile se acordă în funcție de punctajul obținut. Din totalul probelor prezentate la concurs se vor premia 30%.
 
90-100 puncte    Medalie de Aur
80-89 puncte        Medalie de Argint
70-79 puncte        Medalie de Bronz
60-69 puncte        Diplomă de onoare
50-59 puncte        Diplomă de participare

Premiul special al juriului „Bachus 2010” va fi acordat pentru proba de vin alb și proba de vin roșu care vor obține cel mai mare punctaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?