Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

ENET pregăteşte debranşarea focşănenilor cu datorii la căldură


ENET a început furnizarea de căldură în apartamentele focșănenilor, deși centrala termică a municipiului funcționează pe păcură.  Datoriile imense acumulate de populație au determinat conducerea ENET să anunțe debranșarea datornicilor.

Focșănenii racordați la sistemul centralizat nu mai îndură frigul. ENET a început probele de încălzire încă de ieri, în vederea demarării furnizării de energie termică pentru încălzirea imobilelor racordate. Chiar și fără gaze, centrala termică a orașului va funcționa pe păcură. Reprezentanții ENET speră ca săptămâna viitoare să primească suma de 3,5 milioane de lei de la bugetul de stat pentru a plăti datoria către furnizorul de gaz. „Funcționăm pe păcură. Banii vor intra abia săptămâna viitoare pentru că de fapt mizăm pe această sumă”, spune Valter Popescu, directorul ENET.
Deși probele de încălzire au început ieri, agentul termic nu va ajunge imediat în toate apartamentele. „Menționăm că agentul termic pentru încălzire va fi furnizat, după atingerea parametrilor necesari, conform unui program pe care îl vom anunța ulterior”, se arată într-un comunicat al ENET.

Datornicii vor fi debranșați

Conducerea ENET anunță că după finalizarea probelor la căldură se vor purta discuții cu asociațiile de proprietari care sunt cunoscute cu datorii mari în vederea debranșării celor care refuză să-și plătească debitele. „Cred că vom proceda selectiv în funcție de asociațiile de proprietari care nu au răspuns apelurilor noastre de a plăti restanțele pentru a debloca situația cu gazele. Vom discuta cu domnul primar și vom trece la debranșarea datornicilor”, spune Valter Popescu.
Situația este dificilă mai ales că ar putea sta în frig și locatarii care sunt cu plata la zi a facturilor. Directorul ENET explică că debranșările s-ar putea face individual de către administratori dar și în mod colectiv, adică la nivel de scară. „Dacă administratorul nu ia măsuri ca datornicii să plătească vom debranșa la nivel de scară. Sigur că există și posibilitatea nefericită ca cei care au plătit facturile să aibă de sufe-rit din cauza datornicilor. Administratorul este cel care are posibilitatea de a intra în apartament. Noi nu avem acest drept. Noi avem acces numai până la contor. De asta profită mulți și nu plătesc. Administratorul va stabili care nu a plătit, îl va soma și, dacă va fi nevoie, îl va debranșa”, a mai spus Popescu.

Focșănenii nu s-au înghesuit la dușuri

Apa caldă care curge de ore bune la robinetele și dușurile focșănenilor nu i-a făcut pe aceștia să se înghesuie la spălat. Directorul tehnic al Companiei de Utilități Publice, Dan Iorgulescu, a spus că s-a înregistrat o creștere mică a volumului de apă rece, respectiv cu doar 30%. „Diferența față de zilele trecute nu a fost decât de patru sau cinci mii de metri cubi de apă în plus, ceea ce înseamnă o creștere de 30%”, a afirmat Dan Iorgulescu.
Poate rugina și bolboroselile care se aud pe țevi, înainte ca apa să ajungă la consumator, i-au făcut pe mulți să renunțe sau să se spele în grabă.
Cine știe, poate vor prinde curaj în zilele următoare!

Gazele s-ar putea scumpi

În timp ce la nivel național se discută de o scumpire a gazelor naturale, conducerea ENET susține că nu va fi afectată de această decizie. „Nu cred că se vor scumpi ta-rifele la marii consumatori en-gross așa cum suntem noi. Prețul va fi altul la micii consumatori dar nu cred că va fi vreo scumpire” a precizat directorul ENET.
Focșănenii sunt însă îngroziți de această veste. Pensionarii se tem că nu vor putea trece de iarna aceasta și că nu vor face față cheltuielilor. „Săptămâna trecută auzeam că se vor scumpi alimentele iar acum se anunță și cea a gazelor. Cred că și căldura se va scumpi pentru că nici ăștia nu funcționează cu aer. Cu pensia pe care o am nu știu de voi apuca primăvara. Mă gândesc la copii, și pe ei îi va afecta o astfel de scumpire pentru că au centrală de apartament”, spune Åžtefan, un pensionar din Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?