Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Despre diabetul zaharat


Diabetul zaharat este o boală activată în organism atunci când insulina (care are rolul de a transforma glucoza în sursă de energie) nu-și îndeplinește acest rol sau se găsește în cantități prea mici în corp. Tipul 1 de diabet este forma cea mai gravă a bolii, bolnavul fiind dependent de administrarea insulinei. Insulina nu mai este creată de celulele din pancreas, iar zahărul din sânge nu mai poate fi folosit. Acest tip de diabet apare în jurul vârstei de 10-16 ani și poate fi mortal pentru bolnav dacă nu i se administrează regulat injecții cu insulină. Diabetul de tipul 2 sau diabetul nedependent de insulină este mult mai frecvent și apare la maturitate, în jurul vârstei de 40 de ani. De cele mai multe ori, la diabetul de tipul 2, insulina nu mai este folosită în mod normal, celulele corpului devenind „imune” la acțiunea insulinei.
 Hipertensiunea și obezitatea pot fi factori care declanșează această boală.

Simptome ale diabetului zaharat: 
 Diabet zaharat de tipul 1
 – oboseală, amețeli, foame, scăderea în greutate, urinări frecvente și sete. Acest tip de diabet netratat se agravează rapid, ducând la hiperglicemie și în cele din urmă la comă. 
 
 Diabet zaharat de tipul 2
 – diabetul zaharat de tipul 2 nu este fatal, dar netratat poate duce la complicații, precum boli ale rinichilor, deficiente de vedere, boli de inimă și afecțiuni vasculare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?