Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

„Există pericolul revenirii la dictatură“


Mai mulți politicieni și personalități din zona organizațiilor neguvernamentale s-au pronunțat, marți, pentru respingerea Strategiei Naționale de Apărare a Å¢ării, în cadrul unei dezbateri organizată la Palatul Parlamentului de către Centrul pentru Jurnalism Independent și intitulată „Apărarea drepturilor și libertății presei”. „Trebuie să solicităm Parlamentului să respingă Strategia. O dată respinsă, această strategie se întoarce la Palatul Cotroceni, în speranța că acolo va fi modificată”, a declarat deputatul PSD Carmen Moldovan, unul dintre inițiatorii dezbaterii.

În fapt, participanții la dezbatere, cu excepția consilierului prezidențial pentru securitate și apărare, Iulian Fota, au criticat includerea campaniilor de presă în cadrul Strategiei ca vulnerabilități la adresa securității naționale.
Deputatul UDMR Marton Arpad a afirmat că Uniunea nu susține această abordare a cu privire la presă, mai ales că este vorba despre „o formațiune politică a cărui președinte este poet, fost redactor șef la o publicație literară, a cărui președinte executiv a intrat în politică din rândul presei”.
„Suntem la un început de drum în ceea ce privește democrația și există pericolul revenirii la dictatură la restrângerea acestui drept fundamental al libertății presei. Noi suntem membri în coaliția de guvernare. Noi am votat ce am lucrat la programul de guvernare. Nu am lucrat la acest program de guvernare al președintelui țării din mai multe motive. Primul, UDMR nu are membru în CSAT, și al doilea, noi nu am negociat pe această temă. Care va fi votul nostru încă nu îl știu, deși îl preconizez cu toate că avem o problemă reală. (…) Nu avem niciun angajament de susținere a acestei strategii”, a spus Marton Arpad.

Deputatul din partea minorităților naționale, altele decât cea maghiară, Varujan Pambuccian, a exprimat o părere similară, opinând că presei, oricum ar fi aceasta, trebuie să i se lase libertatea de exprimare.
„Poate că ar fi mai bine ca înainte ca documentul să intre în Parlament să revizuim lucrul ăsta. Nu sunt un fan al presei din România – o consider tabloidizată, deprofesionalizată, mulți dintre cei care scriu nu știu nici măcar limba română așa cum trebuie – dar sunt un fapt al libertății. (…) Nu cred că este un lucru bun să luăm posibilitatea unei prese care scrie prost, tabloidizate, care manipulează, care este manipulată (…) de a fi bună, rea, proastă, deșteaptă. E bine să o lăsăm așa cum este”, a afirmat Pambuccian.
El i-a cerut consilierului prezidențial Iulian Fota să ia în calcul faptul că votul în Parlament ar putea să fie împotriva Strategiei, iar Legislativul să fie „o buturugă minusculă care să răstoarne cu cal mare cu o strategie bine făcută înăuntru”.

Liberalii, prin vocea senatorului Teodor Meleșcanu s-au arătat împotriva prevederilor din strategie referitoare la campaniile de presă care ar constitui vulnerabilități la adresa securității naționale. Potrivit lui Meleșcanu, o astfel de poziție este „inacceptabilă”.
„Dacă ne ducem la vulnerabilități vă spun foarte cinstit că pentru noi este inacceptabil. Nu se definește ce înseamnă campanie de presă, nu se definește ce înseamnă la comandă nu se definește ce înseamnă denigrare.(…) Dacă mergem pe această linie pentru mine e extrem de grav, înseamnă că apărarea și securitatea României poate fi pusă într-o societate democratică în pericol de câteva doamne și domni care scriu în presă, ceea ce mie mi se pare că ar fi recunoașterea unei slăbiciuni a sistemului politic românesc”, a susținut senatorul PNL.

Politologul Cristian Pârvulescu a arătat că este, de fapt, vorba de o confruntare între două moduri de gândire, și anume cei care pun libertatea pe primul plan și cei care pun ordinea înainte de libertate.
„Ne împărțim în două. Suntem unii care credem în valorile liberale în sensul general și generos al termenului – anume că libertatea de expresie este o libertate esențială care nu trebuie în niciun fel îngrădită – și alții care cred că există valori mai importante decât libertatea, de exemplu ordinea”, a explicat Pârvulescu.

În cadrul dezbaterii, președintele Federației Sindicale MediaSind, Cristian Godinac, a anunțat că instituția pe care o conduce a solicitat Comisiei de petiții a Parlamentului European să declanșeze procedura de infrigement împotriva României, dacă prevederile privind campaniile de presă ca vulnerabilități la adresa securității naționale nu vor fi retrase din Strategia Națională de Apărare a Å¢ării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?