Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Ponta: Începem procedura de suspendare a preŞedintelui Băsescu


Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, într-o confe-rință de presă, că social-democrații vor declanșa procedura de suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu, dacă va promulga Legea pensiilor.
Victor Ponta a declarat că, în momentul în care Traian Băsescu va promulga legea privind sistemul unitar de pensii publice, PSD va declanșa procedura de suspendare a acestuia din funcția de șef al statului, întrucât în acest moment vor fi întrunite toate condițiile pentru o asemenea acțiune.
Liderul PSD a susținut că, prin promulgarea acestui act normativ, președintele Băsescu va legitima frauda care s-a produs în Parlament.
El a făcut apel la toate grupurile parlamentare, inclusiv la cele din actul guvernamental, să sprijine un astfel de demers al social-democraților.
„Dacă Traian Băsescu va promulga legea pensiilor adoptată prin fraudă de Roberta Anastase la cererea sa personală, voi solicita conducerii PSD, de asemenea colegilor de la PNL, PC, celor de la UDMR și minorităților să fie de acord, vom începe procedura de suspendare din funcție a președintelui și vom solicita tuturor grupurilor să voteze”, a spus Ponta.
Prin eventuala promulgare a legii pensiilor în forma adoptată de Camera Deputaților, considerată „frauduloasă” de PSD, Traian Băsescu ar încălca art. 80 alin (2) din Constituție.
Prevederea invocată de Ponta precizează că „președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice”, iar „în acest scop, președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate”.
Ponta a apreciat că există toate temeiurile constituționale pentru declanșarea procedurii de suspendare din funcție a președintelui.
„Sunt convins că de data asta populația României va vota pentru ca Traian Băsescu, un pericol pentru țara noastră și viitorul nostru, să nu mai fie în funcția pe care în mod fraudulos o ocupă în acest moment. În ziua în care acesta promulgă legea pensiilor adoptată în mod fraudulos, în ziua aceea vom introduce cererea de suspendare din funcție”, a mai afirmat el.

Procedura de suspendare

Articolul 95 din Constituție prevede că, „în cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, președintele României poate fi suspendat din funcție de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor, după consultarea Curții Constituționale. Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?