Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Viticultura, distrusă de indiferenţa guvernanţilor


Patrimoniul viticol al județului poate dispărea în următorii ani din cauza dezinteresului guvernanților care nu au luat nicio măsură pentru a-i ajuta pe viticultori în acest an de criză. Producția mică de struguri, prețurile mici și lipsa subvențiilor îi falimentează pe viticultorii vrânceni care nu vor mai avea bani să își lucreze viile în 2011. Înghețul, grindina, bolile și dăunătorii din acest an au redus la jumătate producția de struguri din județ și, implicit, producția de vin. Câțiva producători de struguri și vin au solicitat deja aprobări pentru utilizarea zahărului și creșterea concentrației alcoolice.

Producția mică, lipsa oricărui sprijin financiar al statului, prețurile mici pentru vinuri și struguri îi împing la faliment pe micii podgoreni vrânceni. Cifrele oficiale de la Direcția Agricolă, în baza evaluărilor din podgorii, arată că producția medie este de circa 3.500 kilograme/hectar, adică mai puțin de jumătate față de producția unui an normal.
Fenomenele meteo extreme au afectat și calitatea strugurilor. Înghețul din iarnă, grindina și plasmopara viticolă-mana de vie au compromis recolta din acest an, mai ales în anumite podgorii. Înghețul, urmat de ploi torențiale de lungă durată imediat după înflorire au favorizat dezvoltarea bolilor și dăunătorilor. Doar în podgoria Panciu cantitatea de apă a ajuns la 300 litri/metru pătrat. Ulterior, luna august a fost foarte călduroasă și s-a creat un efect de saună care a dus la arderea frunzelor și a strugurilor. Ulterior, în localități precum Fitionești sau Movilița grindina a făcut prăpăd și a distrus viile sătenilor.
Fără un sprijin concret din partea statului există riscul dispariției patrimoniului viticol al județului deoarece podgorenii nu mai au bani pentru a face față taxelor, impozitelor pedeliste și atacurilor dăunătorilor. De altfel, în doar un an de zile, suprafața de vie rămasă nelucrată a crescut de aproape trei ori, de la 800 de hectare în 2009, până la circa 2.600 hectare în această primăvară, adică 10% din suprafața cu vie a județului.

Fără bani pentru tratamente fitosanitare

Cele mai multe pagube s-au înregistrat în zonele Panciu, Fitionești, Movilița, Panciu, Cotești și în partea de șes a județului. Inginerul Toader Manole, reprezentantul A-sociației Profesionale Federația Viticultorii Vrânceni în cadrul Organizației Naționale Interprofesionale Vitivini-cole a arătat că mana de vie trebuia combătută prin tratamente fitosanitare intense însă viticultorii nu au avut bani și nici nu au mai beneficiat de sprijinul consistent al statului, așa cum s-a întâmplat în alți ani. Din acest motiv a fost făcută doar o parte dintre tratamente iar producția de struguri a avut de sufe-rit. În plus, strugurii nu au acumulat suficient zahăr, fiind nevoie de utilizarea zahărului.

Zahăr pentru creșterea alcoolului

Viticultorii au solicitat deja Direcției Agricole aprobări pentru utilizarea zahărului pentru creșterea concentrației alcoolice a vinurilor de masă. Deocamdată sunt șase producători de struguri și vinuri care au cerut aprobarea pentru utilizarea zahărului și urmează să fie verificați de echipe mixte formate din specialiști de la Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole, Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă, Ministerul Agriculturii. „Creșterea concentrației alcoolice prin folosirea zahărului se aprobă numai pentru strugurii de la vinurile de masă. Nu se folosește la strugurii din soiuri. Oricum, nu este un procedeu la îndemâna micilor podgoreni deoarece zahărul este scump și nu își pot permite acest lucru”, a afirmat inginerul Manole Toader.

Prețul corect: 1,5 lei/kilogramul de struguri

Directorul Veritas Panciu, Adrian Toma, spune că, ținând cont de producția din acest an, prețul minim pentru struguri ar trebui să fie de 1,5 lei/kilogram respectiv peste doi lei/litru de vin. Prețuri mai mici înseamnă pierdere pentru viticultori și, în consecință, dispariția treptată a patrimoniului viticol al județului. Directorul Veritas a precizat că, în acest an nu a mai existat Legea Asigurărilor, prin care statul prelua o parte din pierderi în cazul unor calamități produse de îngheț, grindină sau dăunători, așa cum s-a întâmplat în alți ani. În plus, anul 2010 a însemnat și eliminarea subvențiilor din agricultură. „Dacă mai funcționa Legea Asigurărilor atunci se recupera o parte din pierderi, așa cum s-a întâmplat în urmă cu 4-5 ani. În acest an, nici înghețul, nici bolile, dăunătorii nu intră în riscul acoperit de polița de asigurare”, a afirmat Adrian Toma.
Culmea, deși zeci de mii de podgoreni se află în pragul falimentului iar viticultura vrânceană pe calea dispariției, guvernanții de la București au alte probleme. „Nimeni de la București nu s-a interesat de noi, de pro-blemele noastre. Măcar să discute cu factorii responsabili, să vadă situația în care ne aflăm”, a precizat, nemulțumit, Adrian Toma.

Birocrație pentru viticultori

Viticultorii au cerut, în această primăvară, sprijinul guvernului pentru a putea supraviețui în 2010. La întâlnirea de la Prefectură cu primul ministru Emil Boc a fost prezentat un material realizat de Direcția Agricolă în urma întâlnirilor cu podgorenii. Încă de atunci s-a avertizat asupra riscului dispariției viilor din județ. Răspunsul guvernanților pedeliști nu a venit nici până acum. Ba mai mult, prin modificările la Codul Fiscal, zeci de mii de podgoreni sunt obligați să se înre-gistreze la Direcția Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale care va avea o bază de date cu fiecare viticultor din Vrancea. Noua prevedere se aplică gospodăriilor individuale care produc vin doar pentru consumul propriu.

Recolte compromise la marii producători

Condițiile meteo i-au afectat și pe marii producători din județ, precum Vincon sau Veritas Panciu. Reprezentanții Patronatului Național al Viei și Vinului au arătat că Vincon Vrancea este unul dintre producătorii români de vinuri care au înregistrat printre cele mai mari daune, având compromisă jumătate din producție. „Am avut mari probleme cu înghețul și cu grindina. Podgoriile Huși, Panciu și mai ales Chirnogeni din Dobrogea au fost foarte afectate”, a declarat Luchi Georgescu, președintele Vincon, potrivit PNVV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?