Ediția: Miercuri 5 iunie 2024. Nr. 6642
Ediția: Miercuri 5 iunie 2024. Nr. 6642

„Nu au farmec micul şi mustul fără muzică“


Viticultorii vrânceni muncesc din greu la culesul strugurilor, după ce luni de zile au trudit pentru ca recolta să fie pe măsura așteptărilor. Mulți dintre ei se grăbesc să dea strugurii prin teasc, să se facă mai repede mustul. Licoarea trebuie să fie gata pentru Festivalul Internațional al Viei și Vinului „Bachus” 2010, ce va fi organizat în luna octombrie. Majoritatea focșănenilor dorește organizarea festivalului și în acest an, care trebuie obligatoriu să cuprindă și spectacole cultural-artistice. „Nu au farmec micul și mustul fără muzică”, spun ei. Chiar dacă guvernanții i-au adus la sapă de lemn, tradițiile trebuie păstrate, iar Festivalul Internațional al Viei și Vinului „Bachus” 2010 este una dintre ele.

Florina Ungureanu, 24 de ani, referent
„Eu cred că Festivalul Viei și Vinului ar trebui să se organizeze ca și până acum. Cu mici, cu vin, cu tarabe de la care cei care își permit să-și poată lua ceva și evident, cu muzică. Nu merge vinul așa, fără muzică. Pentru județul nostru acest festival este o tradiție și măcar atât ar trebui să se mai facă. Åži așa suntem vai de capul nostru și dacă nu ne permitem să mergem undeva să ne destindem, măcar să mergem la festival. Până la urmă te poți simți bine și fără bani. Mai iei o gură de aer, asculți și muzică, mai dansezi. Eu sper să fie și anul acesta și să se păstreze tradiția. După atâta muncă, merităm și noi măcar atât”.

Alexandra Otrocol, pensionară
„Ar trebui să se organizeze spectacole, dar mai restrâns. Banii ar trebui să ajungă în altă parte, cum ar fi la sănătate, că și așa nu și-au pri-mit salariile. Ar trebui organizat și acest festival că este o tradiție, dar pe bani mai puțini și dacă s-ar putea obține și niște sponsorizări ar fi foarte bine. Lumea nu prea mai are chef de petreceri. Noi ne gândim la ce va fi de acum încolo. Pentru tineri este bine… De fapt ar fi bine dacă s-ar organiza pentru toată lumea, că mai avem și noi unde să ieșim, dar mai cumpătat. Nu cred că e cazul să se cheltuiască banii pe spectacole artistice și formații, dar nu suntem noi cei care decidem”.

Cristina Stancu, 17 ani, elevă
„Eu vreau să se organizeze ca și până acum și sub nicio formă nu vreau să lipsească spectacolele artistice. Așa cum a fost până acum, aș vrea să fie și de acum încolo. Mai ieșim și noi, ne mai plimbăm și pe lângă asta avem posibilitatea să mai ascultăm și o muzică, iar cei care vor, să bea un pahar de vin. Banii oricum se cheltu-iesc, iar Festivalul Viei și Vinului este o tradiție pentru noi și nu cred că trebuie să renunțăm la ea. Ne reprezintă ca județ”.

Cristina Zanfir, 17 ani, elevă
„Nu se poate festival fără spectacole și formații. Să fie așa cum a fost și până acum și să nu se renunțe la această tradiție. Eu am mers și până acum și vreau să merg și anul acesta. Măcar atât, că nu prea mai avem ce face. O ieșire la discotecă este mai costisitoare decât o ieșire la festival. Mi-ar plăcea să vină HI-Q, Voltaj, Inna și așa mai departe. Banii oricum se cheltuiesc și măcar cu atât să rămânem și noi”

Paraschiva Åžtefan, 56 de ani, pensionară
„Banii ar trebui investiți în reparația străzilor și a trotuarelor care sunt jalnice, nu în festival, cu spectacole. Sunt o grămadă de pro-bleme, iar oamenii au o grămadă de nevoi și nu cred că le mai arde de festival. Fiecare face ce vrea, dar nu cred că este cea mai bună idee. Ar trebui să fie ceva mai restrâns, ca să nu se cheltuiască prea mulți bani. Pensiile sunt foarte mici, iar în această iarnă ne va omorî căldura și nu ne mai arde de festival. Poate ar trebui să se organizeze pentru cei tineri, dar într-un cadru mai restrâns, fără formații și spectacole, pentru că asta presupune bani”.

Daniel Săcăluș, 31 de ani, barman
„Eu vreau să se organizeze cu tot cu spectacole. Până la urmă este o dată pe an și măcar atâta merităm și noi. Ar fi bine să se păstreze tradiția și măcar de atâta să ne mai bucurăm și noi, că pe vremurile astea nu ne mai permitem altceva. Fără spectacole și formații nu prea merge. Eu nu prea am fost până acum, pentru că am fost mai mult plecat, dar chiar întrebam când se organizează pentru că vreau să merg. Altceva nu avem. Am văzut că anul acesta, la Festivalul Berii, s-a cam renunțat și măcar acesta să se mai organizeze, ca să avem și noi unde să mai ieșim”.

Simona Simionescu, 21 de ani, studentă
„Eu vreau ca Festivalul Viei și Vinului să fie ca și până acum. Cu muzică, spectacole artistice, tiribombe și tot ce mai era. Nu merge așa, să stai la masă pur și simplu, fără să auzi o mu-zică și să nu simți agitație în jurul tău. Pentru Vrancea, este o tradiție, care cred că ar trebui păstrată. Îmi plăcea mai mult când se organiza în Piața Unirii, dar cum nu se mai poate, mergem și la gară sau acolo unde se va organiza. Eu nu aș vrea să se renunțe la această idee și să se organizeze și anul acesta, așa cum ne-am obișnuit”.

Ion Åžtefan, 61 de ani, pensionar
„Nu știu ce să spun, dar cred că pe vremurile astea banii ar trebui investiți în altceva, nu în spectacole.  M-am mai dus până acum, dar acum nu știu dacă mai este cazul. Sau dacă se face, să fie ceva mai restrâns și cu bani mai puțini. Când mă gândesc că vine iarna și întreținerea va fi mult mai scumpă, nu prea mă mai gândesc la festival. Este o tradiție pentru județul nostru, dar cred că ar trebui să nu se dea banii pe așa ceva. Sumele care se cheltuiesc pentru asta ar trebui investite în Piața Unirii, care nu se mai termină. Nu cred că este o urgență organizarea de spectacole”.

Andrada Lupu, 21 de ani, studentă
„Sunt de acord și vreau ca festivalul să se organizeze și în acest an, ca și până acum. Fără formații și spectacole nici nu are rost. Noi nu mergem să bem vin, ci pentru spectacole, iar dacă acestea nu ar mai fi, categoric nici noi nu am mai merge. Este un mod de relaxare și astfel de momente sunt binevenite oricând. Noi așteptăm să se organizeze pentru că banii oricum se cheltuiesc”.

Ileana Rădulescu, 55 de ani, pensionară
„Să fie așa cum a fost și până acum. Dacă se reduc cheltuielile, nu primesc eu banii. Am fost mereu și vreau să merg și anul acesta. Astfel de evenimente sunt binevenite, mai ales că nu avem unde să mergem altundeva fără bani. Aici dacă ai bani, bei un vin, dacă nu, tot te simți bine ascultând o muzică. Este un moment plăcut și oamenii se mai destind și ei, că și așa ne-am săturat de pro-blemele zilnice cu care ne confruntăm. Mai uităm și noi măcar pentru câteva momente de necazuri. Vreau să se organizeze și anul acesta, ca și până acum”.

Florin Prodan, 22 de ani, militar
„Pentru noi este o tradiție și trebuie păstrată. Nu are farmec petrecerea fără mu-zică. Dorim să aibă loc spectacolul, ca în fiecare an, iar cheltuiala să nu fie foarte mare. Eu cred că în astfel de situații, se pot găsi și sponsori, nu cred că este neapărat nevoie ca sumele alocate să provină din impozite. Mai sunt și firme care vor să participe și ar putea sponsoriza evenimentul într-o oarecare măsură. Am mers și până acum și aș vrea să merg și anul acesta, dar spectacolele să fie cu tot ce trebuie”.

Simona Toiu, 21 de ani, agent vânzări
„Nu cred că trebuie să se renunțe la spectacolele artistice, pentru că petrecerea nu mai are farmec. Merg să stau la o masă așa, degeaba, doar ca să mănânc ceva? Este altfel când asculți și muzică și e forfotă prin jurul tău. Fără spectacole nu cred că va veni prea multă lume. Acest festival ne reprezintă ca județ și trebuie să ne reprezinte în continuare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?