Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic


Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duță, a declarat că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate. El a precizat că dacă pentru un medicament există un generic, acesta va fi gratuit, iar dacă nu există generic pentru medicamentul prescris, se va da gratuit originalul. ‘Nu există coplată pentru bolnavii cronic, de la 1 octombrie’, a accentuat dr. Lucian Duță la dezbaterea ‘Noul mecanism de compensare a medicamentelor – pro și contra’, organizată de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și Colegiul Medicilor din România.
În ceea ce privește sistemul de sănătate, președintele CNAS a precizat că CNAS nu gestionează decât banii asiguraților, care ‘sunt mai mult bani privați decât publici’. ‘Banii se duc în fondul unic și de acolo se plătesc serviciile medicale’, a adăugat el.
Dr. Duță, a adus din nou în discuție faptul că în România sunt 11 milioane de oameni care nu plătesc la fondul de asigurări de sănătate și acest lucru face să nu existe suficiente fonduri. ‘Deși în ultimii șase-șapte ani au crescut fondurile pentru sănătate, banii nu ajung. Din acest fond, care a scăzut, pe de o parte, pentru că sunt mulți șomeri și firme care s-au desființat, trebuie plătite toate serviciile medicale, plus datoriile acumulate’, a explicat dr. Duță.
Referindu-se la situația din spitale, președintele CNAS a admis că este dezastruoasă, argumentând că banii se scurg din ce în ce mai mult către consumul de medicamente. El a arătat că în situații excepționale se pot cere bani de la stat, lucru care de altfel s-a făcut pentru rectificarea bugetară. El a atras atenția însă că am putea asista la un faliment al CNAS în următorii doi-trei ani dacă lucrurile continuă astfel.
Dr. Lucian Duță a recunoscut că măsurile luate au fost dure și neașteptate, dar ele sunt necesare pentru a crește bugetele pentru spitale și pentru serviciile medicale desfășurate.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?