Ediția: Marți 16 iulie 2024. Nr. 6671
Ediția: Marți 16 iulie 2024. Nr. 6671

Elevi cu păduchi și râie în școlile din judeţ


   Păduchi, angine și micoze, varicelă, ba chiar și scabie, asta au descoperit medicii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea că au elevii vrânceni, în urma controalelor efectuate în unitățile de învățământ din județ după vacanța de iarnă. În urma triajului epidemiologic realizat de medicii DSP, s-a constatat că mulți elevi sunt „corigenți” la capitolul igienă. 
   Medicii DSP au efectuat controale în creșe, grădinițe, școli generale și licee, în toate aceste unități de învățământ fiind înscriși 31.448 de elevi. Cadrele medicale au reușit să verifice aproximativ 30.000 de elevi, dintre care 24.092 din mediul urban și 5.694 din mediul rural. Potrivit raportului de control, 156 de copii au fost depistați cu păduchi, angine (amigdalite), scabie și diverse micoze. Defalcat, 81 dintre copii aveau păduchi, 20 diferite boli infecțioase, 26 amigdalite, șapte diferite micoze, iar un copil scabie. Cei mai mulți copii cu păduchi au fost găsiți în unitățile de învățământ din mediul rural. Doctorii au controlat peste 4 mii de copii de la grădinițe, dintre care 2.813 din mediul urban și 1.226 din mediul rural. În mediul urban au fost depistați 14 de copii cu probleme, dintre care 3 cu angine, 10 cu păduchi și unul cu varicelă, iar în mediul rural au fost depistați opt copii cu probleme, respectiv doi cu angine și doi cu păduchi.
   În ceea ce privește elevii din școlile cu clasele I-VIII, au fost controlați 13.336 de elevi dintr-un total de 13.372, dintre care 9.108 din mediul urban și 4.228 din mediul rural. În mediul urban au fost depistați 52 de elevi cu probleme, dintre care 42 cu păduchi, șapte cu angine și trei cu varicelă, iar în mediul rural au fost depistați 17 elevi cu păduchi, patru cu angine, unul cu scabie și șase cu alte boli infecțioase. În ceea ce privește unitățile de învățământ liceale, au fost verificați 11.974 elevi, dintr-un total de 12.292, 37 având probleme. Mai precis, 10 elevi au fost depistați cu angine, 10 cu alte boli infecțioase și 10 cu păduchi.

La recontrol, numărul cazurilor s-a redus
 
   Potrivit raportului de control al DSP, medicii au depistat un indice de frecvență de 0,46% pe următoarele afecțiuni: pediculoză, angine și boli infecțioase. Zilele trecute, ei au efectuat un al doilea control, în urma căruia s-a constatat că numărul cazurilor depistate a scăzut cu 79%. Au mai rămas în evidențe 17 de elevi cu pediculoză, medicii precizând că ei provin din focare familiale vechi. Celor depistați cu diferite boli li s-a prescris tratament specific. În cazurile de pediculoză, pe lângă deparazitare, responsabilii DSP au recomandat și măsuri de decontaminare a persoanelor din anturaj.
   Astfel de acțiuni au loc după fiecare vacanță școalară. În mediul urban, triajul epidemiologic a fost efectuat de cadrele medicale din cadrul cabinetelor școlare, iar în mediul rural au acționat medicii de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?