Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Restanţele la bănci depăşesc 85 milioane lei


Criza economică și absența măsurilor de sprijin față de mediul privat îi falimentează pe vrânceni. Doar în luna iulie salariile s-au redus cu 11% iar prețurile au crescut cu minim 5%, adică majorarea TVA până la 24%. Dezastrul se vede în valoarea restanțelor către bănci care a ajuns, în luna iulie, la peste 85 milioane lei.

Vrâncenii găsesc tot mai greu bani pentru plata ratelor către bănci, arată situația realizată de Banca Națională pentru luna iulie. Odată cu creșterea TVA la 24%, reducerea salariilor bugetarilor cu 25% a crescut și îngrijorarea vrâncenilor care nu mai apelează la creditele bancare pentru investiții în locuințe sau autoturisme. Lipsa unor măsuri concrete de sprijin a mediului privat, cel care susține bugetul statului și de introducere sau majorare a unor noi taxe și impozite se reflectă direct în calitatea vieții. La nivelul județului, se înregistrează o rată a șomajului de 7,7%, mai mare față de nivelul înregistrat la nivel național, de 7,4%.
Statistica oficială a Băncii Naționale arată că valoarea restanțelor la creditele contractate în lei și în valută era de peste 85,7 milioane lei. Potrivit BNR, cele mai mari restanțe erau înregistrate la creditele în lei, cu o valoare totală de 54,2 milioane lei.
Statistica BNR indică o scădere a valorii creditelor în lei care trebuie achitate către instituțiile bancare. Dacă, în luna decembrie 2009, valoarea creditelor curente era de 871,1 milioane lei, în luna iulie a scăzut la 843 milioane lei.

Populația se împrumută în valută

Potrivit datelor BNR, la sfîrșitul lunii decembrie 2009, vrîncenii aveau contractate credite în valută cu o valoare de 773 milioane lei, din care valoarea creditelor curente era de 752 milioane lei. În iulie 2010, vrîncenii datorau peste 810 milioane lei la creditele contractate în valută. Cele mai mari sume trebuie plătite de către populație, care are credite cu o valoare totală de 523 milioane lei, ponderea cea mai mare fiind la creditele pentru consum, cu o valoare de 366 milioane lei. 

Economii în lei

Valoarea totală a economiilor ținute de vrânceni în instituțiile bancare depășește un miliard de lei, respectiv 1,2 miliarde lei. Potrivit BNR, în iulie, vrîncenii aveau la bănci depozite în moneda națională în valoare de 882 milioane lei, în creștere față de luna anterioară. Situația este diferită la depozitele în monede străine. Depozitele și conturile în valută se ridicau la 341 milioane lei, în scădere față de luna anterioară.

Salariile au scăzut cu 11%

Câștigul salarial mediu brut în luna iulie 2010 în județul Vrancea a fost de 1272 lei, cu 10,9% mai mic fațã de luna iunie, arată analiza realizată de Direcția Statistică. Astfel, câștigul salarial mediu net realizat în luna iulie 2010 în județul Vrancea a fost de 943 lei/salariat, înregistrând o scădere cu 11% față de nivelul celui din luna iunie 2010. Mai mult, în luna iulie 2010 câștigul salarial mediu net din județul Vrancea a fost cu 30,4% mai mic față de cel înregistrat pe total țară. În luna iulie 2010, câștigul salarial mediu nominal brut pe economie a fost de 1.868 lei, iar cel  net de 1.355 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?