Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Sorina, plăcinta second-hand cu care sunt intoxicaţi vrâncenii


Senatoarea second-hand, pedelista Sorina Plăcintă, încearcă să distragă atenția opiniei publice de la starea dezastruoasă în care a fost adusă România de incompetentul Guvern Boc și lansează minciuni, prin intermediul unor conferințe de presă, care ar trebui să fie înghițite de vrânceni ca fiind adevăruri absolute. Una dintre minciunile lansate pe piață de senatoarea second-hand este aceea că Ministerul Sănătății a plătit la zi datoriile spitalelor vrâncene și că, acum, nu mai există niciun motiv pentru ca acestea să nu fie preluate de Consiliul Județean. Numai că minciunile pedelistei sunt infirmate chiar de ministrul Sănătății, care susține că sunt achitate doar datoriile acumulate până la 30 iunie.

În încercarea disperată de a arunca responsabilitatea dezastrului social în care se zbat românii pe umerii adversarilor politici, senatoarea portocalie second-hand, Sorina Plăcintă, a susținut, cu nerușinare, că Ministerul Sănătății a plătit la zi datoriile spitalelor vrâncene și că acum nu mai există niciun motiv pentru ca acestea să nu fie preluate de Consiliul Județean. Numai că această minciună, cu iz de declarație oficială, este contrazisă chiar de ministrul Sănătății. În urmă cu câteva zile, Cseke Attila a transmis autorităților din județele Vrancea și Vaslui o scrisoare în care se arată că, în ședința din 18 august, Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat, astfel încât suma de 859.863.000 de lei a intrat în bugetul Ministerului Sănătății pentru efectuarea de transferuri către bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Numai că, atenție, „această sumă va fi utilizată pentru plata obligațiilor unităților sanitare cu paturi înregistrate peste termenul de scadență și neachitate la data de 30 iunie 2010”. Același lucru este susținut și de oficialii Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vrancea, care spun că, din informațiile pe care le dețin, banii alocați la rectificarea bugetară sunt doar pentru plata datoriilor acumulate până la data de 30 iunie, ori nu pentru plata la zi a datoriilor acumulate de spitale. 

Datorii de milioane de lei

Trebuie știut că numai datoriile Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani depășesc 22 de milioane de lei, o parte importantă din acestea fiind acumulată după data de 30 iunie. Directorul Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani, doctorul Nicolae Moise, a declarat că din data de 30 iunie și până în prezent, Spitalul Județean a acumulat datorii de peste 5,3 milioane de lei, însemnând servicii medicale, materiale sanitare și medicamente, utilități și contribuții la bugetele asigurărilor sociale. El a adăugat că și aceste datorii trebuie plătite tot de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), prin intermediul CJAS, dacă Ministerul Sănătății dorește ca această unitate medicală să fie preluată de Consiliul Județean. „Mai rămâne de rezolvat și problema datoriilor acumulate de Spitalul Județean în perioada 30 iunie și până în prezent, datorii care depășesc 5,3 milioane de lei. Åži aceste datorii trebuie plătite tot de CJAS Vrancea, dacă Ministerul Sănătății dorește ca această unitate medicală să fie preluată de Consiliul Județean”, este părerea doctorului Nicolae Moise. 

Preluare condiționată

Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat că va semna protocoalele de predare-primire a două spitale din județ, condiționat de stingerea, la data preluării, a tuturor de-bitelor unităților spita-licești și cu dovada asigurării sumelor de funcționare de către Ministerul Sănătății, împreună cu Casa de Asigurări de Sănătate. O altă condiție este demararea unui program național de reabilitare a spitalelor.
Marian Oprișan a afirmat că este falsă teoria că preluarea managementului nu înseamnă și preluarea datoriilor. „Spitalele devin instituții subordonate Consiliului Județean, bugetul acestora fiind aprobat de autoritatea județeană, în Ordonanța de Urgență 862 din 2008 fiind specificat că bugetul spitalului se susține nu doar de Ministerul Sănătății, ci și din bugetul autorității care îl preia. Dacă ministerul nu plătește datoriile unităților spitalicești, autoritatea locală trebuie să asigure resurse și ne aflăm, astăzi, în situația în care numai Spitalul Județean de Urgență «Sfântul Pantelimon» Focșani are o datorie de 219 miliarde lei vechi. În această sumă nu sunt incluse majorările, penalizările și eventualele cheltuieli de executare silită”, a afirmat Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?