Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Ministru scos de sub urmărire penală de Kovesi


Noul ministru al Economiei, Ion Ariton, a fost cercetat în 2003 pentru neglijență în serviciu și fals intelectual de către Codruța Kovesi, în cazul unui prejudiciu de peste 7 miliarde de lei vechi adus Petrom Sibiu, fiind însă scos de sub urmărire penală, întrucât nu au fost probe clare de vinovăție. Dosarul a pornit de la o plângere a Societății Naționale a Petrolului Petrom, din 2002, împotriva a nouă persoane, gestionari, lucrători comerciali și a directorului comercial al Peco Sibiu din acea perioadă, Ion Ariton, care avea în subordinea sa pe șeful Depozitului, de asemenea cercetat în dosar, potrivit rezoluției de scoatere de sub urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.
Petrom reclama faptul că, prin neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, aceștia au produs societății un prejudiciu de 10 miliarde de lei. Unul dintre gestionari s-a sinucis înainte de finalizarea anchetei. „În urma verificării acestor variante, precum și a administrării tuturor probelor necesare lămuririi cauzei s-a constatat că nu există indicii clare din care să rezulte că există o pagubă reală și totodată, nu există o legătură de cauzalitate între modul în care învinuiții și-au desfășurat atribuțiile de serviciu și paguba produsă”, se arată în ordonanță.
De asemenea, procurorii au stabilit că Petrom a calculat prejudiciul prin adunarea lipsurilor la produsele petroliere constatate între 2000 și 2002, însă calculul nu a fost corect, deoarece nu s-au avut în vedere plusurile de combustibil găsit la inventare.În acest dosar s-a făcut o expertiză contabilă care a stabilit cuantumul prejudiciului la două mi-liarde de lei vechi, însă doar în cazul în care stocurile din 1999 erau corecte. Mai mult, procurorii nu au descoperit dovezi că există legătură între modul în care cei nouă și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu și lipsa de produse petroliere din gestiunea societății.
Ariton a avut și sechestru pe bunurile sale, însă a contestat măsura în instanță.

***
Dosarul a fost instrumentat de Codruța Kovesi, când era procuror la Parchetul Tribunalului Sibiu, actualul procuror general și confirmată de procurorul ierarhic.
Ion Ariton, ales parlamentar în colegiul uninominal 1 din Circumscripția electorală 34 Sibiu, președinte al Comisiei de buget-finanțe din Senat, a depus, vineri, jurământul ca ministru al Economiei. Ariton a fost, din anul 1993 până în 2003, pe rând, director comercial și director general al sucursalei Petrom Sibiu. Potrivit presei locale, în urma scandalului legat de prejudiciul de la Petrom, Ariton a primit o sancțiune de reducere cu 10 la sută a salariului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?