Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Balaurul bondoc de România


Scheletul fosilizat al unei noi specii de velociraptor, un dinozaur de mărimea unui curcan mai mare, care a trăit în urmă cu 70-80 de milioane de ani în Europa, a fost descoperit în România, potrivit unui studiu publicat recent în SUA. Prin asamblarea scheletului fosilizat al unui velociraptor de mărimea unui curcan supradimensionat, care a trăit în Europa în urmă cu 70-80 de mi-lioane de ani, oamenii de știință au descoperit o nouă specie de dinozaur. „Așteptam aceste rezultate de mult timp și această așteptare ne-a adus o surpriză interesantă”, a declarat Mark Norell, directorul departamentului de paleontologie al Muzeului american de istorie naturală, unul dintre coautorii acestui studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Acest dinozaur biped, descoperit în România într-o mlaștină din apropiere de orașul Sebeș, a primit numele de „balaur bondoc”, deoarece avea un corp robust – scheletul era compact și oasele bine sudate între ele. Balaurul bondoc avea o pereche de gheare pe fiecare dintre membrele sale inferioare, cu ajutorul cărora își imobiliza prada. Animalul avea o lungime totală cuprinsă între 180 și 210 centimetri, de la cap la coadă. „Balaurul reprezintă o nouă specie de dinozaur prădător, care este foarte diferită de tot ceea ce cunoșteam până acum”, a declarat Stephen Brusatte, un cercetător de la Universitatea Columbia din New York, care lucrează pentru Muzeul american de istorie naturală. „Anatomia lui ne arată că își vâna, probabil, prada într-o manieră dife-rită de verișorii lui, velociraptorii, care erau mai puțin robuști”, ce populau planeta în acea vreme. În opinia acestui cercetător, balaurul bondoc era mai mult un „pugilist” decât un „sprinter” și, la fel ca speciile de carnivore din zilele noastre, putea să ucidă animale mai mari decât el. Membrele anterioare ale balaurului bondoc erau puțin dezvoltate. „Este posibil ca balaurul să fi fost unul dintre cei mai mari prădători în acest ecosistem european, deoarece paleontologii nu au descoperit niciun dinte de dinozaur de talie mare în România, în peste un secol de cercetări”, a declarat, la rândul său, Zoltán Csiki, profesor la Universitatea București, coautor al acestui studiu. „Resturile fosilizate și fragmentate din scheletul balaurului bondoc sunt descoperite de peste 10 ani, dar până de curând nu am știut cum să le asamblăm din cauza morfologiei sale atât de ciudate”, a adăugat Zoltán Csiki.
Balaurul bondoc a fost descoperit de geologul Mátyás Vremir, de la Societatea Muzeului Ardelean, coautor al acestei lucrări. În opinia oamenilor de știință, caracteristicile sale morfologice „reflectă fauna specială a Europei, în ultimii ani din era dinozaurilor”, o perioadă în care continentul european se afla în mare parte sub nivelul mării, fiind alcătuit din doar câteva insule, din cauza creșterii nivelului oceanului planetar. Dinozaurii au dispărut în urmă cu aproximativ 65 de milioane de ani, aparent în urma prăbușirii pe Terra a unui asteroid.
Alte fosile au fost descoperite în straturile geologice în care se afla scheletul balaurului bondoc, printre acestea aflându-se sauropode de mărimea unor vaci, dar și dinozauri foarte mici, cunoscuți sub denumirea de „dinozauri cu cioc de rață”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?