Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Diplomă de Bacalaureat… de nevoie


Prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, s-a desfășurat fără incidente. Surprinzător, față de sesiunile din anii din urmă, niciun elev nu a fost eliminat din examen pe motiv de fraudă. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea, la examen  s-au înscris 476 candidați și au fost prezenți doar 440. Singura situație specială, a fost cea a unui elev de la Grupul Åžcolar „Simion Mehedinți” Vidra, care a susținut examenul de Bacalaureat pe patul spitalului. Acesta a suferit un accident.

Cât privește gradul de dificultate a subiectelor, părerile sunt împărțite. Președintele comisiei județene de Bacalaureat, profesorul de limba română Maria Lupu, spune că dificultatea a fost de nivel mediu, iar candidații care au învățat ceva pot obține ușor nota 5. „Subiectul respectă structura recomandată de minister, adică trei părți cu câte 30 de puncte pentru fiecare parte plus 10 puncte din oficiu. La prima parte, este vorba de un text la prima vedere, pe marginea căruia au fost formulate 9 cerințe. La partea a doua, candidații au avut de redactat un text argumentativ despre importanța lecturii în viață. La partea a treia, un eseu privind viziunea despre lumea reflectată într-una dintre nuvelele studiate. Apreciem, în general, că nivelul subiectelor este unul mediu, dar că între diferitele părți există dificultate graduală de la ușor la greu. În aceste condiții, candidații ar putea obține nota 5, dacă rezolvă partea întâi, ceva din partea a doua și punctele din oficiu. Credem, de asemenea, că notele obținute în această sesiune nu vor fi maxime”, a declarat Maria Lupu.

Centrele de examen, verificate la sânge

Toate cele patru centre de examen, de la nivelul Municipiului Focșani, au fost verificate de delegatul ministerului Educației, Sandu Teodor, inspectorul general Stan Rogoz și inspectorul general adjunct Maria Lupu, președinte al comisiei județene de bacalaureat. Aceștia au urmărit ca procedurile de desfășurare a Bacalaureatului să fie respectate, iar candidații să nu aibă vreo tentativă de a frauda examenul.
Important este faptul că față de sesiunile din anii anteriori, niciun candidat nu a fost prins copiind.

***
Cât privește gradul de dificultate a subiectelor, în opinia absolvenților nu au fost chiar așa de dificile. „În principiu, toate subiectele au fost ușoare, aștept să iau o notă mare. Mi s-a părut simplu mai ales partea a treia a subiectelor, deoarece am învățat-o. A trebuit să facem un rezumat al nuvelei istorice, eu am scris «Alexandru Lăpușneanu». Am lipsit la prima sesiune de Bacalaureat și am venit la cea de-a doua, sper să iau măcar nota 8 la această probă”, a declarat Petrișor Liciu, absolvent al Colegiului Tehnic „Ion Mincu” din Focșani.

***
Alții spun că nu prea s-au pregătit, deoarece după prima sesiune au plecat la muncă în Italia. Întorși de câteva zile în țară, speră acum că Dumnezeu îi va ajuta să treacă examenul. „Sincer, nu prea am învățat. Am scris ceva, dar nu prea mult. Mă rog poate să iau și eu un cinci acolo și să trec examenul. Am picat la română la prima sesiune și abia am venit de câteva zile din Italia. Să vedem rezultatele și apoi plec din nou. Ce să fac aici, să mor de foame? Nu vedeți că e greu pe zi ce trece. Ce faci cu școala aici în România? Dacă nu ai un neam ceva, care să te bage la un loc de muncă, faci foamea la colțul străzii. Acolo e altceva”, a spus Andrei, un alt candidat.

***
Au fost și persoane care au susținut examenul mai mult forțați de împrejurări. Aceștia au nevoie de diploma de Bacalaureat la locul de muncă. „Am nevoie de diplomă și de aceea am dat examenul. Dacă era după mine, nu mă mai chinuiam atât. Nu am încotro. Tre’ să iau, că mă dau ăștia de la muncă afară. Poate le-o da Dumnezeu un gând bun celor de la corectură și îmi vor pune și mie un cinci acolo. Profesorii care ne-au supravegheat au fost destul de exigenți și nu ne-au lăsat să ne întoarcem nici la bancă”, a spus Neculai, un candidat trecut de 50 de ani.

***
Examenul de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, va continua pe 1 septembrie cu proba obligatorie a profilului, apoi pe 3 septembrie proba la alegere a profilului și specia-lizării. Primele rezultate vor fi afișate în centrele de examen pe 5 septembrie, până la orele 16.00, depunerea contestațiilor făcându-se în aceeași zi, în intervalul orar 16.00-20.00. Pe 7 și 8 septembrie se rezolvă contestațiile, urmând ca pe 9 septembrie să fie afișate rezultatele finale. De menționat este faptul că în prima sesiune a Bacalaureatului au obținut diplome doar 64,14% din totalul de 2.850 candidați prezenți. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?