Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

România, ultima din Uniunea Europeană


România se află pe locul 39 într-un top al celor mai bune 100 de state, realizat de revista Newsweek, în care este devansată de toate statele din Uniunea Europeană, fiind luați în calcul factori precum educația, asistența medicală, calitatea vieții, dinamismul economic și mediul politic. Statul Cipru, membru al UE, nu a fost inclus în clasament. Imediat înaintea României s-a plasat Bulgaria, în timp ce pe poziția 40 se află statul Kuweit. La realizarea topului, Newsweek a luat în considerare factori precum educația, asistența medicală, calitatea vieții, dinamismul economic și mediul politic.
România se află pe locul 49 în privința educației, pe 50 în cazul sănătății, pe 38 în cel al calității vieții. În cazul dinamismului economic, România s-a plasat pe locul 56, iar în privința mediului politic pe 36.
Analiza sistemului educației include factori cum ar fi studiile internaționale PISA, eficiența și nivelul general de educație al populației. România este devansată în acest domeniu de Venezuela, dar și de Bulgaria, care ocupă locul 42. Evaluarea sectorului sănătății ia în considerare numărul anilor de viață fără boli sau dizabilități ai unui cetățean. În acest caz, România este la egalitate cu Oman și devansată de China. Bulgaria se află și în această privință pe locul 42.
La analiza calității vieții au fost evaluate egalitatea între sexe, ponderea populației sărace, distribuția averilor, rata de suicid, calitatea me-diului și ponderea populației active. Åži în acest caz România, aflată pe locul 38, a fost devansată cu un loc de Bulgaria. Dinamismul economic a fost evaluat în funcție de creșterea PIB, ponderea serviciilor și producției industriale în PIB, inovațiile, accesul pe piață al companiilor noi și mărimea pieței bursiere. Bulgaria s-a plasat cu două poziții înaintea României, respectiv pe locul 54. Calitatea me-diului politic a fost măsurată prin compararea libertății democra-tice, proporția de cetățeni implicați în alegeri și stabilitatea politică. România a devansat în această pri-vință Bulgaria, care ocupă locul 38.
Clasamentul realizat de revista americană este condus de Finlanda, urmată de Elveția și Suedia. Statele Unite      s-au plasat pe poziția 11. La sfârșitul topului se află statele africane Burkina Faso, Nigeria și Camerun.
Dintre statele europene care s-au plasat în urma României se numără Ucraina (locul 49), Rusia (locul 51), Turcia (locul 52) și Albania (locul 57).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?