Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

PDL-iştii şi proiectele europene, ca două linii paralele


Modernizarea Pieței Unirii și proiectul „Vrancea curată”, două proiecte  derulate cu fonduri europene de aproape 50 milioane euro sunt întârziate de incompetența Guvernului Boc.

Lucrările de reabilitare și modernizare a Pieței Unirii și proiectul „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor – Vrancea curată” sunt coordonate de autorități de management din cadrul ministerelor Guvernului Boc. Prefectul pedelist, Ion Oprea, a organizat o conferință de presă în care a arătat că cele două proiecte sunt întârziate însă fără a aminti nimic de cei care se fac vinovați de această situație, respectiv funcționarii din ministerele lui Boc. A fost încă o încercare a pedeliștilor de a deturna atenția opiniei publice de la adevărații vinovați, cei care au ca unic scop blocarea investițiilor din fonduri europene derulate de administrațiile locale conduse de adversarii politici ai PDL. De altfel, prefectul nu are nicio legătură cu aceste proiecte și nicio ca-litate care să îi permită să facă evaluări  în ceea ce privește derularea acestora. Mai mult, prefectul pedelist a fost cel acuzat că a sabotat, împreună cu PDL Vrancea, și cu ajutorul unor funcționari din Direcția Generală a Finanțelor Publice, acest tip de proiecte.
Un exemplu este proiectul „Vrancea Curată”, cu o valoare de circa 41 milioane euro și care este blocat de câteva luni de reprezentanții Ministerului de Finanțe, care au contestat licitațiile pentru că „nu sunt pe placul lor”. Deși fișele de achiziții au primit avizul Ministerului Mediului și Pădurilor și al reprezentanților Comisiei Europene, prima licitație a fost contestată de reprezentantul DGFP Vrancea, care a avut rol de observator.
Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean, reacția funcționarului a fost cu atât mai suspectă cu cât pentru organizarea acestei licitații s-au folosit fișe de achiziție identice cu cele folosite de către Consiliul Județean Bistrița și Consiliul Județean Giurgiu care au scos la licitație servicii similare cu câteva săptămâni înainte de administrația județeană vrânceană.
„După publicarea anunțului de participare la licitația internațională pe www.e-licitatie.ro reprezentantul Direcției Generale de Finanțe Publice (DGFP) Vrancea, care a avut rol de observator al licitației, a ridicat o serie de obiecții legate de fișa de achiziții, deși nici Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) și nici companiile care și-au exprimat intenția de a participa la licitație nu au contestat această fișă de achiziții”, se arată în comunicatul Consiliului Județean. A fost anulată și următoarea licitație internațională care era deja publicată pe www.e-licitatie.ro și care urma să se desfășoare pe data de 26 iunie 2010. Pentru a putea realiza acest proiect, reprezentanții Consiliului Județean au solicitat Ministerului Mediului o prelungire a termenului de finalizare până în decembrie 2011.

Întârziere de aproape un an la proiectul Piața Unirii

Proiectul de modernizare a Pieței Unirii din Focșani are o întârziere de aproape un an de zile. De respectarea termenului de finalizare a lucrărilor răspunde Ministerul Dezvoltării, instituție care a organizat licitațiile și prin care se asigură finanțarea. Primul termen de finalizare a lucrărilor la Piața Unirii era data de 30 noiembrie 2009, numai că nu a putut fi respectat. Constructorul a solicitat și obținut amânarea termenului până la 22 septembrie 2010 însă, până acum a rea-lizat doar 38% din lucrări.
Lucrările de modernizare a Pieței Unirii și a Grădinii Publice costă 7.915.889 euro fără TVA, din care 5 milioane de euro (63,16%) au fost alocați prin programul Phare 2006, 1.666.666 euro (21,06%) din Fondul Național și 1.249.222 euro (15,78%) de la Consiliul Local Focșani. De altfel, deși, practic, este beneficiara investiției, Primăria Focșani nu are o relație directă cu firma care realizează lucrările în Piața Unirii deoarece finanțarea este asigurată prin Ministerul Dezvoltării, instituție care trebuie să urmărească derularea în termenul stabilit de contract.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?