Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Casele pentru bătrâni, luate cu asalt


Din ce în ce mai mulți bătrâni solicită să fie primiți în locuințele protejate pentru persoanele vârstnice deținute de Crucea Roșie Vrancea. Numărul solicitărilor depășește cu mult capacitatea de cazare a celor trei astfel de unități din județ.
Nevoia îi împinge pe bătrânii din Vrancea să apeleze la sprijinul organizației de caritate Crucea Roșie. Din păcate, cele trei unități din județ nu pot face față cererii masive din ultima perioadă. Dacă în anii precedenți cererile creșteau îndeosebi în timpul iernii, anul acesta soli-citările au fost foarte mari în perioada verii. „La noi vin persoane vârstnice fără suportul familiei, lăsate pur și simplu de izbeliște. De regulă, solicitările creșteau în sezonul rece, dar acum, ca niciodată, din ce în ce mai mulți vrânceni ne solicită ajutorul. Sunt realmente cazuri de oprit, cei care vin la noi nu au altă alternativă decât cea de a ajunge într-o instituție”, susține Rodica Davidean, directorul filialei de Cruce Roșie Vrancea.
În județ există trei astfel de locații, respectiv în Oreavu, Gugești și Vârteșcoiu, iar numărul total de locuri este de doar 33. În aceste condiții, este lesne de înțeles că locurile s-au ocupat rapid. De altfel, cele trei locuințe au fost ocupate în proporție de 100% tot timpul, iar locurile se eliberează doar dacă moare cineva.
Față de alte unități cu destinație similară, locuințele Crucii Roșii au avantajul de a le oferi celor internați sentimentul că sunt acasă. Cele trei unități au curte, grădină, chiar și animăluțe, care le permit bătrânilor să se integreze mai ușor și să se simtă bine. De altfel, și numele locuințelor sugerează câte un mic univers. Locuința din Gugești poartă numele „Acasă Gugești”, cea din Oreavu „Micul Rosmalen”, după numele loca-lității olandeze care a ajutat la crearea ei, iar cea din Vârteșcoiu „Casa Bavareză”. Casele sunt dotate cu living, bibliotecă, sau cabinet medical. Problemele celor trei unități sunt reprezentate de lipsa personalului specializat. Cele trei locuințe sunt coordonate fiecare, de câte o singură persoană, în timp ce asistenții sociali și medicii lucrează în regim de voluntariat. „Sunt persoane care au nevoie de îngrijiri speciale, dar noi nu avem personal care să acorde aceste îngrijiri. Nevoile sunt din ce în ce mai mari și mai complexe, așa încât acestea nu mai pot fi acoperite doar cu voluntari, dar cum bani nu sunt suficienți, trebuie să ne descurcăm așa”, a adăugat Rodica Davidean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?