Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Vrancea – cod galben de caniculă


Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea atenționează populația să evite ieșirile în aer liber, în această perioadă caniculară. Soarele puternic și indicele de confort termic, care depășește pragul critic de 80 de unități, pot pune în pericol viața multor vrânceni. Dacă sunt urmate, o serie de recomandări pot contribui la evitarea neplăcerilor, cauzate de temperaturile foarte ridicate.

Medicii le recomandă vrâncenilor să facă tot posibilul pentru a nu ieși din case între orele 11:00 – 18:00. Cei care trebuie să iasă, totuși, ar fi bine să poarte pălării de soare, să fie îmbrăcați cu haine lejere, din fibre naturale și de culori deschise. Hidratarea este și ea foarte importantă în această perioadă. De reținut este faptul că hidratarea nu se face cu alcool. „Este indicat consumul a 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, apă sau sucuri naturale. În schimb, nu trebuie consumat alcool și trebuie evitate, pe cât posibil, cafeaua și toate băuturile carbogazoase care conțin zahăr. În ceea ce privește alimentația, trebuie consumate cantități mari de fructe și legume proaspete și, pe cât posibil, să fie evitate activitățile în exterior”, a precizat medicul Carmen Å¢urcanu, din cadrul DSP Vrancea.
Cum nici în interior temperaturile nu sunt tocmai confortabile, cei care au montate aparate de aer condiționat sunt sfătuiți să îl regleze astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă dețineți doar un ventilator, îl puteți folosi, dar nu și dacă temperatura aerului depășește 32 de grade.
Pentru a limita creșterea temperaturii în locuințe, trebuie închise ferestrele expuse la soare, iar jaluzelele și draperiile să fie trase. Ferestrele pot fi deschise doar seara târziu, noaptea și dimineața devreme, pentru a provoca curenți de aer în perioadele din zi în care temperatura exterioară este inferioară celei din locuințe.
Sugarii și copiii mici trebuie protejați foarte atent. Hidratarea lor este foarte importantă, iar mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată, sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare. Alimentația copilului nu trebuie modificată prin introducerea de alimente noi în această perioadă, iar la cel mai mic semn de suferință a copilului sau a mamei, aceștia trebuie să se prezinte de urgență la medicul de familie. Vârstnicii trebuie să fie și ei atenți, pentru că pot re-simți mai ușor efectele ne-gative ale căldurii. Hidratarea și consumul de fructe sau legume proaspete este valabilă și pentru această categorie de persoane. Totodată, cei care suferă de anumite afecțiuni, trebuie să își continue tratamentul conform indicațiilor medicului. O eventuală adaptare a schemei terapeutice trebuie efectuată doar de medicul curant.

Rezistenți la căldură

Potrivit reprezentanților Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea, în aceste zile căldura nu a pus pro-bleme deo-sebite populației din județ. Niciun caz de lipotimie cauzată de razele arzătoare ale soarelui nu a fost raportat la SAJ Vrancea.
Sfaturile medicilor sunt, pare-se, urmate de către vrânceni, ei protejându-se suficient de bine pentru a nu avea nevoie de serviciile medicilor de la ambulanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?