Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Proteste la Mănăstirea Poiana Mărului


Aproximativ 100 de persoane au protestat, duminică dimineață, în fața Mănăstirii Poiana Mărului din Jitia, împotriva deciziei Episcopiei Buzăului și Vrancei de a-l înlocui pe starețul Macarie Beșliu cu un alt preot. Protestatarii provin din județele Vrancea, Buzău, Argeș, Tulcea, Brăila, Vaslui și municipiul București. Oamenii cer ca părintele Macarie să fie readus la Mănăstirea Poiana Mărului, considerând că acolo este locul lui, „iar această mănăstire există pentru că există părintele Macarie”. Polițiștii au rupt lacătele de la porți, în încercarea de a-l instala pe preotul trimis de Episcopie. De teamă că protestul ar putea degenera, polițiștii au chemat mascații de la Buzău, dar nu a mai fost necesară intervenția acestora.

Aproximativ 100 de persoane au protestat, duminică dimineață, în fața Mănăstirii Poiana Mărului din Jitia, împotriva deciziei Episcopiei Buzăului și Vrancei de a-l înlocui pe starețul Macarie Beșliu cu un alt preot. Ajunși la mănăstire fie cu mașini, fie pe jos, oamenii i-au cerut preotului trimis de Episcopie să nu facă slujba de duminică și să plece din lăcașul de cult deoarece, în opinia lor, singurul care poate ține slujbe la Mănăstirea Poiana Mărului este părintele Macarie. „Părinte nu avem nimic cu domnia voastră. Åžtim că ai fost trimis de cei de la Episcopia Buzăului și Vrancei, dar noi nu te vrem aici, noi îl vrem pe părintele Macarie, care este preotul și duhovnicul nostru. Noi vrem ca cei de la Episcopie să vină aici și să spună de ce l-au mutat pe părintele Macarie Beșliu. De ce nu au curajul să stea de vorbă cu noi. De ce le este frică? Suntem oameni cu frică de Dumnezeu, nu vrem război, dar ei ne împing la astfel de gesturi”, a spus un localnic din Vintileasca.
Credincioșii i-au solicitat preotului venit de la Mănăstirea Ciolanu să plece și l-au condus dincolo de poarta mănăstirii. „Nu vom pleca de aici, de la Poiana Mărului, până când nu se va face dreptate. Aici e locul părintelui Macarie Beșliu. Aici sunt banii dați de enoriașii veniți de peste tot și munca titanică a preotului Macarie. Să ne spună clar Episcopia de ce l-a izgonit pe Macarie de aici. Nu ne vom lăsa. Dacă va fi nevoie, vom veni în fiecare zi. Nu vor avea ce să ne facă. Vom intra în mănăstire și vom vorbi între noi, în așa fel încât să nu se poată ține   slujba. Avem soluții, să vedem dacă le convine celor de la Episcopie”, a spus un alt localnic. Preotul trimis de Episcopie a încercat să tragă de timp și le-a spus oamenilor că va pleca de la mă-năstire după ora 10.00, pe motiv că în timpul liturghiei nu conduce mașina. El a sunat la Episcopie pentru a relata ce se petrece la Mănăstirea Poiana Mărului. După ce a discutat cu cei de la Episcopie, preotul le-a spus enoriașilor că a primit ordin să nu părăsească curtea lăcașului de cult. La scurt timp, au apărut și doi polițiști, supărați că cineva a dat telefon la 112. Ca în bancurile cu polițiști, cei doi le-au cerut oamenilor să spună cine a dat telefon la 112. Unul dintre credincioși  i-a lat la mișto spunând: „mama… de acasă”. „Nu înțeleg de ce ați venit aici. Nu s-a întâmplat niciun scandal, nu am bătut pe nimeni, nu am spart nimic. Cine v-a solicitat să veniți la mă-năstire? Nu s-a întâmplat nimic”. Polițiștii au rămas la mănăstire până în jurul prânzului, însă din cauza căldurii au plecat.

Încuietori rupte de polițiști

Cel mai tensionat moment al protestului de la Poiana Mărului a fost acela când polițiștii din Bisoca au forțat porților lăcașului de cult. Împreună cu preotul și cu dascălul, polițiștii au găsit poarta de la intrarea în mănăstire încuiată cu lacătul, în timp ce credincioșii se aflau în curte. Unul dintre oamenii legii s-a repezit și a tras de porți, rupând una din încuietori. Nemulțumiți de gestul polițiștilor, credincioșii le-au spus că porțile sunt făcute din banii lor. „Cine te crezi să tragi de porți și să rupi încuietorile? Porțile acestea sunt făcute de mâinile noastre, din banii noștri, munciți cu sudoare. Nu ți-e rușine să le distrugi? Noi te plătim din banii noștri și acum vii și strici și ce am făcut noi. De mic copil vin aici la mănăstire, dar așa ceva nu am întâlnit până acum. Este o batjocură ce fac polițiștii ăștia aici. Nu vrem scandal, nu vrem război, doar să se facă dreptate! Eu îl știu pe părintele Macarie de la câțiva ani. Am crescut fără părinți și prin credința lui Dumnezeu am ajuns să am și eu o familie. Vrem dreptate”, a spus unul dintre tinerii veniți la mănăstire.

Părintele Macarie, exilat

Reamintim că Mănăstirea Poiana Mărului, din comuna Jitia, a rămas fără starețul Macarie Beșliu, care a fost exilat la Schitul Muntioru din Vintileasca. Decizia a fost luată de Episcopia Buzăului și Vrancei.
Mănăstirea este închisă în prezent, situație care nu s-a mai întâlnit nici în perioada comunistă. De la declanșarea conflictelor dintre enoriași și Episcopia Buzăului și Vrancei, au avut loc mai multe episoade. Cel mai dur s-a consumat când un grup de susținători l-a huiduit pe episcopul Epifanie Norocel la sfințirea unei biserici din comuna Poiana Cristei. În cele din urmă, episcopul a fost nevoit să plece de la fața locului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?