Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Bani europeni pentru tinerii fermieri


Tinerii fermieri vrânceni pot începe, de la 1 septembrie, depunerea proiectelor pentru măsura 112-Instalarea tinerilor fermieri. Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanțarea unui proiect din cadrul măsurii 112 este de 25.000 euro. Specialiștii Camerei Agricole, în ultima sesiune pentru măsura 112, au realizat 28 de proiecte, toate eligibile, din care 17 pe viticultură.

Specialiștii Camerei Agricole Vrancea au început popularizarea celei de a patra sesiuni de cereri pentru măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri. Conducerea Camerei Agricole arătă că această sesiune va fi lansată în perioada 1-30 septembrie. Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanțarea unui proiect din cadrul măsurii 112 este de 25.000 euro. Fondurile totale alocate măsurii 112 – Instalarea tinerilor fermieri prin FEADR sunt de 337.221.484 euro din care  contribuția statului român este 20%, iar contribuția Uniunii Europene de 80%.
„Depunerea documentației în ve-derea elaborării proiectelor pe măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri se face la sediul Camerei Agricole Județene Vrancea din Focșani, str. Cuza Vodă nr. 72, la fosta Stațiune Pomicolă Vrancea, spre Petrești – comuna Vânători. După elaborarea proiectelor pentru măsurile 112, acestea se vor depune la sediul OJPDRP Vrancea”, se arată într-un comunicat al Camerei Agricole.
Solicitantul de finanțare trebuie să îndeplinească cerințele de conformitate și eligibilitate menționate în cadrul Ghidului Solicitantului aferentă fiecărei măsuri. Procedura de selectie va fi afișată pe site-urile www.apdrp.ro, www.madr.ro și la OJPDRP Vrancea.
Tarifele percepute de Camera Agricolă sunt de 450 lei pentru proiectele a căror valoare nu depășește 10 mii euro și de 2% pentru proiectele de până la 25 mii euro, din care 1% sunt plătiți la declararea eligibilității. De remarcat că, la cele două sesiuni de depunere a proiectelor pentru măsura 112 din 2009, au fost acceptate proiecte depuse de 39 de fermieri vrânceni. Aproape jumătate dintre proiectele selectate din Vrancea au valoarea ma-ximă de 25.000 euro. În ultima sesiune pentru măsura 112 au fost realizate 28 de proiecte, toate eligibile, din care 17 pe viticultură.
Valoarea sprijinului acordat se calculează în lei, în funcție de cursul euro stabilit la Banca Centrală Europeană la data întocmirii planului de afaceri. În cazul proiectelor cu același punctaj, departajarea acestora se face ținând cont dacă solicitantul este membru al unei forme asociative, dacă are în proprietate exploatația agricolă sau dacă deține o fermă de semi-subzistență. Cei care pot beneficia de acest sprijin financiar nerambursabil trebuie să aibă maxim 40 de ani, neîmpliniți la data depunerii cererii de finanțare. Pot fi persoane fizice sau juridice care practică activități agricole și a căror exploatație agricolă are o dimensiune economică cuprinsă între 6 și 40 UDE, înregistrată în Registrul Fermelor/Registrul Agricol.
„Unitatea de Dimensiune Economică (UDE) reprezintă unitatea prin care se exprimă dimensiunea economică a unei exploatații agricole determinată pe baza marjei brute standard a exploatației (Decizia Comisiei nr. 85/377/CEE). Valoarea unei unități de dimensiune economică este de 1.200 Euro”, se arată în Ghidul Solicitantului.

Soluții pentru agricultură

Obținerea fondurilor europene și asocierea sunt soluțiile pentru dezvoltarea agriculturii vrâncene și salvarea de la faliment. În condițiile crizei economice actuale și a dezinteresului guvernanților față de un sprijin real pentru agricultori doar accesarea fondurilor europene îi poate ajuta pe vrînceni să depășească această perioadă dificilă. De altfel, directorul Camerei Agricole, Gabriel Necula, a arătat că fondurile europene și înființarea de asociații în agricultură sunt baza de dezvoltare a agriculturii. „Fermierii care au accesat fondurile europene sunt pilonul de bază pentru înființarea asociațiilor care să ducă mai departe viticultura vrânceană. Viticultorii cu suprafețe mici nu vor avea posibilități financiare să supraviețuiască după 2013. Singura formă de a lucra via este una organizată, în asociații”, a afirmat directorul Camerei Agricole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?