Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Porcii sunt capabili de stări emoţionale complexe


O echipă de experți britanici de la Universitatea pentru Agricultură, Alimentație și Dezvoltare Rurală din Newcastle a stabilit, în urma unui studiu, că porcii sunt la fel de capabili ca și oamenii să simtă optimism sau pesimism, în funcție de mediul înconjurător, arată The Independent.
Potrivit specialiștilor, porcii care trăiesc în condiții „luxoase” sunt mai predispuși să reacționeze pozitiv la o schimbare sau la o nouă experiență.
Oamenii de știință speră ca cercetarea, care arată că porcii sunt capabili de stări emoționale complexe, va avea un impact asupra condițiilor în care sunt ținute animalele. Studiul, condus de medicul Catherine Douglas, a presupus folosirea tehnicii de a „întreba” porcii dacă se simt optimiști sau pesimiști, în contextul condițiilor de trai. În cadrul experimentului, porcii au fost învățați să asocieze o notă de țambal cu o „recompensă” – un măr – și un dispozitiv de antrenare a câinilor cu ceva neplăcut – în acest caz, foșnetul unei pungi de plastic. Totodată, animalele au fost plasate în diferite medii – unii în spații de mari dimensiuni, unde aveau jucării la dispoziție, iar alții în medii plictisitoare, cu o singură jucărie non-interactivă. Ulterior, porcii au fost supuși unor zgomote ambigue, în vreme ce specialiștii au studiat reacțiile lor. Rezultatele au arătat că porcii crescuți în medii interactive, plăcute sunt predispuși la a fi optimiști și reacționează mai bine la experiențe noi (respectiv zgomotele ambigue create de experți). Anul trecut, Catherine Douglas a publicat un studiu care arăta că vacile care primesc un nume și sunt tratate precum indivizi produc mai mult lapte decât cele nebotezate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?