Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Birurile lui Boc lovesc focşănenii


Focșănenii vor plăti taxe și impozite mai mari pentru locuințe și autoturisme. Noile taxe și impozite au fost stabilite printr-o ordonanță a guvernului Boc. Consilierii locali au aprobat noile taxe și impozite în ședința de aseară a Consiliului Local Focșani. Este încă o lovitură dată de guvernanți după reducerea salariilor, majorarea TVA-ului. Tot aseară a fost aprobat noul preț al gigacaloriei produse de ENET Focșani, care va crește până la 203 lei.

Focșănenii trebuie să treacă pe la ghișeele Primăriei pentru a plăti diferența de bani după ce consilierii locali au aprobat, ieri, noile taxe și impozite. Noile valori se aplică începând de la 1 iulie. Sumele au fost stabilite printr-un act normativ al guvernului Boc și aprobat prin hotărâre de consiliu Local.
Focșănenii care au în proprietate o a doua clădire în afara celei în care domiciliază, vor plăti mai mult cu 65%, în timp ce pentru a doua clădire în afara celei în care locuiește, proprietarul va achita un impozit mai mare cu 150%. Situația este mai dificilă pentru cei care dețin o a treia clădire în afară de cea de domiciliu, pentru că aceștia vor lăsa la ghișeul primăriei cu 300% mai mult. Nu intră sub incidența acestei majorări persoanele care dețin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.
Taxe mai mari vor plăti și focșănenii care dețin motorete, motociclete sau autoturisme. De exemplu, pentru o Dacie, focșănenii vor plăti până la 64 de lei anual, având în vedere faptul că se vor plăti 8 lei pentru fiecare 200 de centrimetri cubi. Pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.601 și 2.000 de centimetri cubi se vor plăti 18 lei/200 centimetri cubi, pentru capacitatea cilindrică cuprinsă între 2.001 și 2.600 centimetri cubi au de plată 72 de lei/200 centimetri cubi. Impozitul mașinilor cu capacitate cilindrică de 2.601 și 3.000 centimetri cubi se va calcula la 144 de lei/200 de centimetri cubi. Aici se înregistrează și cel mai mare salt, de la circa 800 lei până la peste 2100 lei.
Tot ieri a fost aprobată și noua taxă pentru deținătorii vitrinelor frigorifice care vând produse lactate în piață. Aceștia vor plăti o taxă pentru utilizarea domeniului public în valoare de 6 lei / metru pătrat / zi. Aceasta se va aplica începând cu data de 1 august a.c..

Cresc facturile la întreținere

Tot din cauza guvernului Boc, care a decis majorarea TVA-ului la 24%, se va scumpi și gigacaloria furnizată de ENET. Consilierii locali au aprobat, aseară, noul preț, majorat cu 5%, diferența de TVA. Diferența de preț se va simți imediat, în prețul apei calde furnizate populației, însă facturile vor exploda la iarnă, după ce guvernanții vor elimina subvenția de la bugetul de stat. Deoarece municipalitatea nu dispune de fondurile necesare este greu de crezut că vor fi bani pentru a plăti diferența din bugetul local. Astfel, focșănenii vor trebui să plătească 397 lei/gigacalorie, față de 203 lei/gigacalorie, în prezent. Consumul mediu pentru un apartament cu două camere este de circa 1,8 gigacalorii lunar, adică peste 700 lei doar factura la întreținere. Factura poate crește dacă iarna va fi geroasă iar producătorul de energie termică din Focșani va avea cheltuieli mai mari, așa cum s-a întâmplat în iarna care a trecut. În municipiul Focșani mai există 19.891 apartamente racordate la ENET. În aceste apartamente locuiesc aproximativ 60 de mii de persoane, majoritatea fiind pensionari, persoane angajate în sistemul bugetar, șomeri și copii, aceștia din urmă neînregistrând niciun fel de venit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?