Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Tupeu de pedelist la Direcţia Agricolă


Parlamentarii second hand Alin Trășculescu și Sorina Plăcintă au cerșit solidaritate de la funcționarii Direcției Agricole care urmează să fie disponibilizați în luna următoare. Cei doi pedeliști au participat, ieri, la o ședință internă a Direcției Agricole unde a fost discutată concedierea a 60% din angajații instituției. Crezând probabil că sunt în campanie electorală, pedeliștii au avut tupeul să se prezinte în fața funcționarilor care își vor pierde locul de muncă, unii după zeci de ani de lucru în instituție, doar pentru că guvernul pedelist nu e în stare să facă nimic pentru economie. Ba mai mult, același guvern pedelist face concedieri masive în instituții și plătesc milioane de euro pentru proiecte precum patinoarele cu suprafață uscată. Pedeliștii au promis că vor aproba legea Camerelor Agricole pentru ca funcționarii disponibilizați să fie preluați de aceste instituții însă oamenii nu mai au încredere în asemenea „gogoși”.
„Au promis că se vor crea locuri de muncă după ce se va aproba legea Camerelor Agricole. Gogoși, de parcă nu am fi obișnuiți cu promisiuni de douăzeci de ani. Spun că e criză și să fim solidari, de parcă noi am fi creat această criză”, ne-a spus unul dintre funcționarii prezenți la ședință.
La nivelul Direcției Agricole vor fi disponibilizate nu mai puțin de 46 de persoane din cei 76 de funcționari care lucrează în prezent în această instituție. Restructurarea va intra în vigoare după ce actul normativ apare în Monitorul Oficial și se emite ordinul de ministru cu noua organigramă a instituțiilor din subordine. Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii a anunțat că pentru posturile rămase în direcții vor fi organizate concursuri. Practic, fiecare post va fi scos la concurs iar câștigătorii vor fi desemnați, ca de obicei în ultimii ani, cel mai probabil pe principiul carnetului de partid portocaliu.
Direcția pentru agricultură și dezvoltare rurală se va reorganiza după ce, la nivel național, va fi preluat personalul de la Oficiul Național al Produselor Tradiționale și Ecologice Românești. Noua structură nu va mai cuprinde departamentul de dezvoltare rurală care va fi reorganizat în cadrul Direcției ge-nerale de dezvoltare rurală – Autoritatea de Management pentru PNDR, din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Tot la minister vor fi transferați și funcționarii de la Administrația Națională Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, care va fi desființată. O altă modificare se referă la transferul activității privind renta viageră de la Agenția Domeniilor Statului la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. De asemenea, oficiul de studii pedologice și agrochimice va funcționa în subordinea Direcției Agricole.
Reamintim că, săptămâna trecută, reprezentanții funcționarilor din instituțiile agricole au fost convocați la un simulacru de ședință a Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Agriculturii. Aceasta era practic o forma-litate pentru că proiectele de acte normative cu disponibilizările erau deja trimise pentru avizare la Ministerul Finanțelor Publice și, respectiv, la Ministerul Justiției. Concedierile masive din direc-țiile agricole vor lovi în micii fermieri, cei care nu vor mai avea specialiști cu care să discute problemele din agricultură.
„Întâlnirea a fost doar de fațadă pentru că proiectele de acte normative erau deja trimise la celelalte ministere pentru avizare. Se va ajunge în situața ca 70% din personalul direcțiilor să fie dat afară”, a afirmat Mariana Botea, liderul sindical din Direcția Agricolă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?