Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Fără slujbă de Sfântul Ilie


La Mănăstireaa de la Poiana Mărului, care poartă hramul Sfântului Ilie, nu s-a ținut, ieri, slujbă. Aceasta ar fi putut fi oficiată de preotul de la Bisoca însă credincioșii nu au fost de acord cu acest lucru. După ce s-au rugat, oamenii au mers la Buzău la Episcopie. Aici nu au găsit decât un paznic.

Pentru prima dată după 20 de ani la Mănăstirea de la Poiana Mărului, care poartă hramul Sfântului Ilie  nu s-a oficiat slujbă religioasă. Ieri, trimisul Episcopiei Buzăului și Vrancei pentru a oficia   slujba la mănăstire a fost preotul din localitatea Buzoiană Bisoca.
Oamenii nu i-au permis acestuia să oficieze nicio slujbă și spun că nici nu vor permite nimănui să intre în biserică în afară de părintele Macarie Beșliu.
Credincioșii au fost prezenți, ieri, la mănăstire dar nici de această dată nu   l-au găsit pe preotul lor de suflet. După ce s-au închinat și au aprins lumânări, o parte din ei a plecat la Buzău, la Episcopie, pentru a vorbi cu Epifanie Norocel și pentru a-i reaminti că ei nu vor renunța la părintele Macarie Beșliu nici în ruptul capului. Alături de credincioșii din Vrancea, la Buzău au mers și credincioși de la București, Buzău și Râmnicul Sărat. Oamenii au pregătit și bannere prin intermediul cărora îl rugau pe Epifanie Norocel să îl aducă înapoi la Poiana Mărului pe părintele Macarie. „Binecuvântați și iertați, iar pe părintele Macarie înapoi să ni-l dați!”, se arăta în mesajul de pe bannerele credincioșilor.
La Episcopie, credincioșii au găsit porțile închise și singura persoană pe care au văzut-o a fost paznicul. Credincioșii nu au plecat înainte de a-i lăsa lui Epifanie Norocel câteva flori. Oamenii nu vor renunța la părintele Macarie Beșliu și vor face tot posibilul ca acesta să fie adus de la Monteoru la Poiana Mărului.
„Nimeni altcineva nu va intra în mănăstire în afară de părintele Macarie. De 20 de ani ne-am învățau cu el și a fost bine. Vom lupta să fie la fel în continuare și nu vom permite ca o altă persoană să intre acolo. Astăzi (ieri-n.r) nu s-a oficiat slubjă religioasă iar acest lucru nu s-a mai întâmplat de mai bine de 20 de ani. Ne pregătim să obținem autorizațiile necesare pentru un miting”, a declarat Valentin Săraru, din Dealul Sării.

Fețele bisericești, izgonite și luni seara

Preoții veniți de la Buzău, luni seara, pentru vecernie, nu au putut intra în biserică. Părintele Isarc și Milea au fost trimiși de credincioși de unde au venit.
Fețele bisericești, venite tocmai de la Buzău pe o ploaie torențială, nu au avut încotro și au plecat la nici zece minute de când au sosit. Credincioșii le-au spus că nu au ce căuta la Poiana Mărului pentru că acolo este munca părintelui Macarie și ei vor ca acesta să revină. Cei doi preoți au fost de acord, cel puțin în fața oamenilor, cu nemulțumirile acestora și i-au asigurat că mesajul lor va ajunge la Epifanie Norocel. Cu toate acestea, se pare că episcopul nu poate fi înduplecat în condițiile în care de hramul bisericii nu s-a oficiat nicio slujbă.
Oamenii au spus că de fiecare dată când vor auzi că Epifanie Norocel a trimis pe cineva la Poiana Mărului, ei vor fi acolo și nu vor lăsa pe nimeni să intre.
Credincioșii spun că era foarte bine înainte și nu vor să vină altcineva sub nicio formă.

Călugării se descurcă greu

Lipsa părintelul Macarie  nu-i întristează doar pe credincioși ci și pe cei doi călugări care acum au grijă de biserică și de împrejurimi. Mănăstirea este acum în grija a doi călugări veniți de la Monteoru. Călugărul Constantin ne-a spus că se descurcă destul de greu, mai ales că în această perioadă este destul de mult de muncă. „Este foarte greu și pentru noi că suntem numai doi și avem foarte mult de muncă. Eu am venit de la Monteoru ca să am grijă de biserică aici și să fac treabă. Acum este perioada în care se face fânul pentru animale și avem de muncă. Sunt doar eu și cu un alt călugăr și ne este destul de greu dar trebuie să ne descurcăm”, a spus călugărul Constantin. Când ajung la Poiana Mărului, credincioșii nu stau cu mâinile în sân. Luni seara, în așteptarea trimișilor de la Buzău femeile au smuls iarba de prin flori, în speranța că părintele Macarie se va întoarce și va găsi locul frumos, așa cum l-a lăsat. Chiar dacă drumul este anevoios, credincioșii l-au vi-zitat pe părintele Macarie și la Monteoru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?