Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

Trei sferturi dintre români nu merg în vacanţă


Aproape trei sferturi dintre români (70%) nu vor pleca în vacanță anul acesta, în timp ce 25% vor merge în concediu și în 2010, relevă un sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), intitulat ‘Vacanțele de vis ale românilor au rămas doar vise’. Potrivit cercetării sociologice, 75% dintre persoanele intervievate afirmă că actuala criză economică afectează bugetul de concediu al familiei. Pentru 17% dintre respondenți, bugetul nu e afectat de criză pentru că, după cum susțin ei, oricum nu aveau de gând să meargă în concediu. Doar 7% dintre persoanele intervievate au susținut că actuala criză nu le afectează bugetul, pentru că au fost sau au de gând să meargă în concediu. La fel se întâmplă și în cazul creșterii TVA: 69% dintre respondenții sondajului au afirmat că sunt afectați de creșterea taxei pe valoare adăugată la 24% în proiectul de plecare în concediu, în timp ce 29% au răspuns că nu sunt afectați, iar câte un procent – nu știu sau nu răspund. În cazul în care merg în vacanțe, peste 66% dintre persoanele intervievate afirmă că merg cu automobilul, 16% cu trenul, iar 15% cu avionul, în timp ce 3% nu știu. Românilor le place să meargă în vacanțe cu familia (57% dintre persoanele chestionate), sar cu familia și cu prietenii (37%). Doar 5% dintre intervievați au susținut că le place să meargă singuri, iar câte un procent – nu știu sau nu răspund. Dacă au de ales, în egală măsură românii preferă vacanțele în țară și cele din străinătate: 48% dintre respondenți au susținut că, dacă ar fi să aleagă și să aibă posibilități, ar prefera vacanțele în străinătate, iar 47% – vacanțele în țară. Doar 3% nu știu și 2% nu răspund la această întrebare. Cât privește străinătatea, 19% dintre persoanele chestionate ar merge în Italia, 17% în Spania, 11% în Franța, 10% în Grecia, câte 6 procente în Germania sau Turcia, 4% în Austria, 3 procente în SUA sau Anglia, câte 2% ar merge în Israel, Bulgaria sau Croația și câte un procent în țări precum Canada, Elveția, Egipt, Belgia, Ungaria, Japonia. 5% ar prefera alt loc, 3% nu știu, iar 1% nu răspund la întrebare.
Mai bine de jumătate dintre cei chestionați – 59% – au susținut că, în general, în ultimii 10 ani, nu au fost plecați în concediu pe perioada verii, în timp ce 41% – au declarat că au fost plecați. În ceea ce privește despre destinațiile, 72% dintre intervievați au răspuns că cel mai des au fost în concedii în România, iar 26% în străinătate.
Sondajul a fost realizat pe 8 și 9 iulie, pe un eșantion de 1.479 de persoane, prin metoda CATI fieldswork, având o eroare maximă tolerată de plus/ minus 2,6%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?