Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

Cursurile gratuite nu atrag şomerii


Doar 305 persoane din Vrancea, fără loc de muncă, s-au înscris la cursurile profesionale organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), în prima jumătate a anului. Deși astfel de cursuri sunt oferite gratuit șomerilor din județ, puțini sunt cei care doresc să profite de această ocazie. Cei aproape 12.000 de șomeri din Vrancea speră să-și găsească un nou loc de muncă, dar nu încearcă toate ușile care li s-ar putea deschide. Pentru că nu sunt suficient de informați, sau din cauză că nu vor să se reprofileze, șomerii nu urmează cursurile de formare profesională puse la dispoziție de AJOFM. Este adevărat și că oferta de cursuri a scăzut, față de alte perioade. În momentul de față, cursurile de formare profesională organizate de AJOFM Vrancea sunt în număr de 15, respectiv: contabil, dulgher – tâmplar – parchetar, formator, frizer – coafor – manichiurist – pedi- chiurist, instalator instalații tehnico sanitare și de gaze, lucrător în alimentație, lucrător în comerț, montator pereți și plafoane din gips carton, operator introducere validare și prelucrare date.
Prin cursurile de formare profesio-nală se asigură inițierea, calificarea, recalificarea, perfecționarea sau specializarea persoanelor care le urmează. La sfârșitul cursului, unde prezența este obligatorie, candidații vor susține un examen în fața unei comisii de autorizare. Pentru a fi declarat admis, un cursant trebuie să obțină cel puțin nota 5 la examinarea teore-tică și minim 6 la proba practică.
Vizate pentru acest ajutor sunt persoanele care nu au loc de muncă, care nu realizează venituri, sau ale căror venituri realizate din activități autorizate potrivit legii sunt mai mici decât indemnizația de șomaj ce i s-ar cuveni. În acest an, în urma efectuării unor astfel de cursuri, au fost angajate 69 de persoane. Acest lucru nu a ajutat, însă, prea mult la scăderea numărului de șomeri din Vrancea care, la 30 iunie 2010, era de 11.641 persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?