Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

CNAS în structura MS încalcă principiile sistemului de asigurări


Åžeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, prof. dr. Imre Benedek, nu agreează ideea lansată de ministrului Sănătății, Attila Cseke, cu privire la necesitatea subordonării Casei Naționale de Asigurări de Sănătate față de Ministerul Sănătății și includerii acesteia în structurile acestui minister. ”Casa Națională de Sănătate are datoria de a servi interesele asiguraților, acționând în acest sens împreună cu Colegiul Medicilor și cu Ministerul Sănătății. Casa Națională de Asigurare de Sănătate colectează banii asiguraților și în schimbul acestora are obligația de a le asigura decontarea medicamentelor și a serviciilor medicale, deci CNAS nu poate servi unor interese politice, iar fondurile colectate de ea nu pot servi finanțării strategiilor legate de politica sanitară, acestea fiind exclusiv apanajul Ministerului Sănătății’, a arătat dr. Benedek.
Medicul a susținut că Ministerul Sănătății trebuie să asigure finanțarea programelor necesare pentru îndeplinirea politicii sanitare din fonduri bugetare și nu din contribuțiile asiguraților, ”care și așa sunt insuficiente pentru acoperirea cheltuielilor din sistem’. ”În cazul includerii CNAS în structurile Ministerului consider că s-ar încălca principiile de baza ale funcționării sistemului de asigurări de sănătate, așa cum a fost el gândit la înființarea de către UDMR, și cum este prevăzut a funcționa în continuare în programul acestei formațiuni politice din care domnul ministru face parte’, a subliniat dr. Imre Benedek.
Ministrul Sănătății, Attila Cseke, a declarat duminică, la Constanța, că, în opinia sa, Casa Națională de Asigurări de Sănătate trebuie să treacă în subordinea ministerului deoarece dacă ministerul trebuie să elaboreze o strategie de politică sanitară, trebuie să gestioneze și resursele financiare.
Cseke a precizat că, din punctul său de vedere, acest lucru trebuie remediat pentru că, dacă ești răspunzător de starea sistemului, trebuie să ai și pârghiile necesare pentru a face ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?