Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Directorul ENET „Dacă toată lumea trece la sistem de încălzire individual, preţul gazului va exploda“


Focșănenii nu ar trebui să renunțe la sistemul de încălzire centralizat, afirmă directorul ENET, Valter Popescu. Deși eliminarea subvenției la energia termică va dubla prețul gigacaloriei, directorul ENET atrage atenția asupra prețului gazelor naturale, care ar putea „exploda” în perioada următoare.

Focșănenii nu renunță la apa caldă și căldura oferite de producătorul de energie termică ENET. În ultimele două luni au fost înregistrate doar 220 cereri de debranșare, mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut. Directorul ENET, Valter Popescu, spune că focșănenii au devenit mai precauți și se analizează toate implicațiile financiare pe care le presupune trecerea la un sistem de încălzire individual, respectiv centrală termică de apartament. Valter Popescu arată că, dacă toți focșănenii ar trece la centrale termice de apartament, ar exploda prețul gazelor naturale.
„Dacă toată lumea ar trece la sisteme de încălzire individuale, prețul gazului ar exploda. Pentru microcentrale prețul gazului nu este cel real în timp ce marii consumatori beneficiază de un preț  mai mic”, spune Valter Popescu.
Chiar dacă focșănenii se tem de o eliminare a subvenției la energia termică directorul Popescu spune că, până în prezent, nu a apărut niciun act normativ în acest sens și că, dacă Guvernul va lua această măsură, autoritățile locale trebuie să găsească o soluție. „Când se vorbește despre eliminarea subvenției de către Guvern, este vorba despre compensarea lor de la bugetul de stat, nu despre cea locală. Subvenția va trebui să fie, pentru că nici cei care au bani nu-și vor putea permite un asemenea preț. Costul căldurii în România nu este suportabil pentru largi categorii de populație. Veniturile sunt mici iar politica ar trebui să fie pentru subvenționarea prețului gigacaloriei”, mai spune Popescu.
Potrivit informațiilor oferite până acum de guvernanți, după eli-minarea subvenției de la bugetul de stat, focșănenii vor plăti 390 lei/gigacalorie, față de 195 lei/gigacalorie, în prezent. Consumul mediu pentru un apartament cu două camere este de circa 1,8 gigacalorii lunar, adică aproape 700 lei doar factura la întreținere. Factura poate crește dacă iarna va fi geroasă iar producătorul de energie termică din Focșani va avea cheltuieli mai mari, așa cum s-a întâmplat în iarna care a trecut.
În municipiul Focșani mai există 19.891 apartamente racordate la ENET. În aceste apartamente locuiesc aproximativ 60 de mii de persoane, majoritatea fiind pensio-nari, persoane angajate în sistemul bugetar, șomeri și copii, aceștia din urmă neînregistrând niciun fel de venit.

Se rebranșează la ENET

Statistica ENET arată că mai multe persoane care   s-au debranșat doresc să revină la sistemul centra-lizat. Unii dintre focșăneni sunt nemulțumiți că microcentralele au o durată limitată de viață iar reparațiile sunt foarte costisitoare, soluția rentabilă fiind rebranșarea. Au fost și situații de rebranșare la apa caldă după ce oamenii au plătit facturi foarte mari la energia electrică. Boilerele au fost păstrate ca rezervă pentru atunci când ENET-ul va face revizii. Potrivit directorului Valter Popescu, cele mai multe cereri de debranșare au fost înregistrate ca urmare a unor neînțelegeri la nivel de bloc. „Din statistica noastră rezultă că dintre cei care s-au debranșat cei mai mulți au făcut-o din cauza unor vecini care nu plătesc și întreg blocul va fi debranșat. Un alt caz este al celor care nu vor să contribuie la repararea conductelor și pentru a nu mai depinde de alții preferă să fie pe cont propriu”, a precizat Valter Popescu.

ANRE anunță creșterea prețului gazelor naturale

Focșănenii care folosesc centrale de apartament sau de bloc trebuie să fie atenți la prețurile gazelor naturale. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a prezentat un document prin care de la 1 iulie este posibilă o creștere cu 5,6% a prețului gazelor na-turale.
„ANRE consideră că este necesară modificarea prețului reglementat la gaze naturale cu un procent de 5,6%, în medie, începând cu data de 1 iulie 2010. Menționăm că, în prognoza de inflație a BNR pentru anul 2010 s-a luat în calcul o creștere de circa 5% a ta-rifelor la gaze și că Ministerul Economiei Comerțului și Mediului de Afaceri consideră că este necesar ca prețurile și tarifele să fie indexate în interiorul indicelui de inflație”, se arată în nota realizată de ANRE. Această va-riantă este justificată prin creșterea prețului de achiziție a gazelor naturale din import de la 290 dolari/1000 mc la 380 dolari/ 1000 mc. De asemenea, cursul valutar a crescut de la 2,9 lei/dolar cât este cuprins în prețurile reglementate la acest moment la apro-ximativ 3,45 lei/dolar în acest moment.
ANRE consideră că varianta pe-simistă ar însemna o majorare cu circa 11% a prețului gazelor naturale dacă se ajustează tarifele de distribuție și marjele de furnizare aferente anului 2010, majorare în medie cu 6%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?