Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Restanţele la bănci au depăşit 73 milioane lei


Vrâncenii nu mai au bani pentru plata ratelor la bănci iar restanțele au crescut cu peste un milion de lei într-o singură lună, arată statistica realizată de Banca Națională. Față de sfârșitul anului 2009, când restanțele erau de aproape 53 milioane lei, restanțele bancare au ajuns la peste 73 milioane de lei, la sfârșitul lunii mai. Valoarea creditelor în lei acordate vrâncenilor de instituțiile bancare a crescut la 853 milioane lei. În schimb, economiile din bănci se mențin la 1,2 miliarde lei, nivel înregistrat și la sfârșitul anului trecut.

Statistica Băncii Naționale pentru luna mai prezintă imaginea unei economii falimentare în care singura grijă a guvernanților este doar de a majora taxele și impozitele. Rezultatul este creșterea numărului șomerilor, falimentul populației care nu mai are bani pentru ratele bancare dar și majorarea prețurilor la alimente și celelalte produse din cauza majorării TVA. Doar în luna mai, au crescut cu peste un mi-lion de lei restanțele la creditele contractate de persoanele fizice și agenții economici din Vrancea. Potrivit BNR, cele mai mari restanțe erau înregistrate la creditele în lei, cu o valoare totală de 46,5 milioane lei. De asemenea, valoarea în lei a restanțelor la creditele contractate în valută se ridică la 26,7 milioane lei. Îngrijorătoare este creșterea la restanțele în moneda națională, care continuă trendul din ultimele luni.
În schimb, statistica BNR indică o creștere a valorii creditelor în lei care trebuie achitate către instituțiile bancare. Dacă, în luna decembrie 2009, valoarea cre-ditelor curente era de 871,1 milioane lei, în luna aprilie, a scăzut la 849,3 milioane lei și a crescut la 853 milioane lei în luna mai. Cele mai mari sume erau datorate de agenții economici, cu o valoare de 452 milioane lei în vreme ce populația datora 398 milioane lei, din care 380 milioane lei pentru credite de consum.
O valoare aproape egală se înregistra la creditele contractate în valută. Potrivit datelor BNR, la sfârșitul lunii decembrie 2009, vrâncenii aveau contractate credite în valută cu o valoare de 773 mi-lioane lei, din care va-loarea creditelor curente era de 752 milioane lei. În mai 2010, vrâncenii datorau peste 782 mi-lioane lei la creditele contractate în valută, din care valoarea creditelor curente era de 755 milioane lei. Cele mai mari sume trebuie plătite de către populație, care are credite cu o valoare totală de 503 milioane lei, ponderea cea mai mare fiind la creditele pentru consum, cu o va-loare de 354 milioane lei. 

Vrâncenii au economisit în lei

Pe de altă parte, vrâncenii au arătat o creștere a apetitului pentru economisire, atât în moneda națională cât și în valută. Valoarea totală a economiilor aflate în instituțiile bancare depășește un miliard de lei, respectiv 1,2 mi-liarde lei. Potrivit BNR, în aprilie, vrâncenii aveau la bănci depozite în moneda națională în valoare de 874,9 milioane lei. Situația este diferită la depozitele în monede străine. Depozitele și conturile în valută se ridicau la 345,4 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?