Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Viaţă pe datorie


Vrâncenii cu venituri mici fac datorii la magazine pentru a-și cumpăra de mâncare. Practica nu este una nouă, însă numărul celor care sunt trecuți pe caiet este mult mai mare în ultima perioadă. Această practică este ilegală însă patronii magazinelor spun că nu au altă soluție pentru că ar rămâne cu produsele pe raft. Cele mai multe astfel de cazuri sunt în mediul rural, unde oamenii se cunosc mai bine iar patronii magazinelor au încredere că își vor recupera banii. Vrâncenii care își iau mâncare pe datorie nu sunt mulțumiți de această situație dar spun că nu au încotro, mulți din ei au copii cărora trebuie să le pună ceva în farfurie.

Mii de vrânceni trăiesc de pe o zi pe alta, din ajutorul social, pensie sau din indemnizația de șomaj. Banii pe care îi primesc sunt foarte puțini în comparație cu nevoile pe care le au și foarte mulți dintre ei sunt nevoiți să-și ia de-ale gurii pe datorie. Patronii magazinelor spun că numărul celor care le trec pragul fără a avea bani și cumpără „pe caiet” a crescut în ultima perioadă. Această practică este întâlnită mai ales în mediul rural unde numărul celor care vin să-și ia de mâncare pe datorie este mult mai mare decât în orașe. Explicația ar fi că, în sate, oamenii se cunosc mai bine iar patronii magazinelor nu se tem că își pierd banii.
„În ultima perioadă vin tot mai multe persoane să-și ia lucrurile de care au nevoie fără să aibă bani. Le dăm pentru că îi cunoaștem și pentru că altfel am rămâne cu marfa pe raft. Åžtim că în două, trei săptămâni vin și ne aduc banii, după cum iau și ei salariile sau ajutoarele, fiecare ce are. Oamenii își iau detergenți, mâncare, ce au nevoie în casă. Îi trecem pe caiet și așteptăm. Am acum o persoană care trebuie să-mi aducă 2 milioane. Mi-i aduce. Nu avem o sumă limită, dăm cât are omul nevoie da’ nici de zeci de milioane. Nu avem voie să facem asta dar nici nu putem sta cu produsele pe raft, se alterează, expiră și apoi ar trebui să ne închidem prăvălia. Oricum nu mai merge nimic, da măcar să supraviețuim”, a precizat Åžtefan, patronul unui magazin dintr-o comună vrânceană.
Oamenii nu sunt încântați că trebuie să facă acest lucru dar nu au încotro. Au copii cărora trebuie să le pună ceva pe masă atunci când vine prânzul. „Eu nu muncesc și am doi copii cărora trebuie să le dau de mâncare, să-i spăl și așa mai departe. Mă duc la magazin, iau pe datorie și achit când am bani. După ce achit datoriile rămân iar fără bani și o iau de la capăt. Așa e viața noastră și nu știu unde vom ajunge în condițiile acestea”, a povestit Lenuța, din Tătăranu.
Cei care își iau de mâncare pe caiet sunt mai ales persoane tinere. Bătrânii nu prea îndrăznesc să treacă pragul magazinelor dacă nu au bani în buzunar, de teamă să nu rămână cu datoria. „Cei mai mulți dintre cei care vin să-și cumpere diverse sunt persoane tinere și mai puțin bătrâni. Cei mai în vârstă sunt mai chibzuiți și au învățat să se abțină. Ei preferă să rabde decât să facă datorii”, a mai spus patronul aceluiași magazin.
Mulți dintre bătrânii de la țară au doar ajutoare sociale de câteva zeci de lei. Oamenii preferă să-și folosească banii pentru medicamente și, dacă le mai rămâne, își mai iau și câte ceva de mâncare. „Eu am un ajutor de 80 lei. Pastilele pe care le iau lunar depășesc suma asta, cu ce să-mi mai iau și mâncare? Mănânc ce am, când nu am, rabd, și așa trece ziua. E greu dar nu avem ce face. Eu nu iau de datorie că nu am de unde să dau înapoi. Stau așa cât o mai fi și după aceea mor, și gata”, a declarat tanti Ileana, din Negrilești.

Magazinele de cartier dau și ele pe datorie

Patronii micilor magazine de cartier spun că a crescut și numărul focșănenilor care apelează la această soluție de criză. Foarte mulți oameni cărora nu le mai ajung banii   și-au lăsat rușinea acasă și merg la magazinele din scările blocurilor pentru a se aproviziona cu strictul necesar fără să aibă bani în buzunar. Patronii magazinelor le acordă credit doar celor pe care îi cunosc mai bine.
„Până acum nu prea dădeam, doar așa la cei pe care îi știam foarte bine. Acum dau mai mult pentru că rămân cu marfa pe raft. Le dau la vecinii de aici din bloc, nu altora. Înainte erau persoane mai înstărite care și dacă rămâneau datoare cu 50 de bani veneau imediat și îi aduceau. Acum mai iau și ei pe datorie. Nu dau pe sume mari și pe perioade lungi, dar le dau”, a spus Elena, proprietara unui butic din Focșani.
Mulți dintre focșănenii care își cumpără mâncare pe datorie apelează la această soluție după ce și-au pierdut locul de muncă. Oamenii se gândesc disperați că luna viitoare salariile vor fi și mai mici cu 25% iar prețurile vor crește din cauza măririi TVA.
„Eu nu mai muncesc pentru că așa a vrut Cel de sus. Avem doar salariul soțului de 1.000 lei din care trebuie să ne întreținem patru persoane. Banii nu ne ajung și atunci mai facem și din astea. Când luăm banii achit, când rămânem fără mă duc iar și tot așa. Dacă acum este așa, nu știu ce va mai fi luna viitoare când nu vom mai primi cei 1.000 lei ci mai puțin”, a spus Roxana, din Focșani. În plină criză financiară, oamenii nici nu se gândesc să își cumpere îmbrăcăminte sau alte lucruri necesare în casă. Speră doar să-și poată plăti ratele și să aibă ce să mănânce. Hainele și alte lucruri necesare spun ei că pot să mai aștepte.

Åžomajul a crescut cu peste 50%

În Vrancea erau înregistrați, la sfârșitul lunii mai a.c., nu mai puțin de 13.033 de șomeri din care 4.715 femei. Dintre aceștia, 5.240 erau șomeri indemnizați în timp ce 6.793 erau neindemnizați. Rata șomajului la nivelul județului nostru este de 7,95%. Numărul șomerilor a crescut cu mai mult de 50% față de perioada similară a anului trecut când se înregistrau 8.496 de persoane fără loc de muncă, din care 3.362 femei. Nici salariile nu sunt mai mari față de anul trecut, cea mai mare scădere fiind în sectorul serviciilor. În plus, începând cu luna iulie a intrat în vigoare reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor dar și majorarea TVA până la 24%, respectiv 5% față de cât era până acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?