Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Ameninţaţi de ape


Oamenii din Vadu Roșca privesc în fiecare zi cum crește nivelul Siretului la digul aflat lângă sat. Pentru ca istoria din 2005 să nu se mai repete și-au dus agoniseala de o viață în satele vecine, la Vulturu sau la Boțîrlău, unde a fost construit un cartier ANL după inundațiile catastrofale din 2005. Nu mai puțin de 167 de case au fost construite pentru sinistrați, inclusiv locuințele donate de fotbalistul Gică Popescu și de Episcopia Buzăului, însă doar circa 40 dintre acestea sunt locuite permanent. Deși au încercat să locuiască la Boțîrlău sau în cartierul construit de Fundația Becali, oamenii nu se pot despărți de locuințele strămoșești din Vadu Roșca.
„De o săptămână ne pregătim să ne mutăm din Vadu Roșca. Până acum nu am intrat în panică pentru că nu a dat apa peste dig. Dar de o săptămână facem naveta. Până acasă, înapoi, mai ducem din lucruri, venim aici. Avem casă și la Boțîrlău dar mai mult stăm aici. Acolo nu avem posibilități de trai. Aici avem grădini, avem terenuri. Avem niște părinți în cimitir unde ne ducem, când și când, să îi pomenim. În America, oamenii vin după 37 de ani la locul natal, ce să mai spunem de noi care suntem aici. Aici am crescut, aici e locul nostru”, a spus Stănica Badiu. Femeia a încercat doi ani să locuiască la Boțîrlău dar nu avea ce să lucreze acolo și trebuia zilnic să vină până la Vadu Roșca. „Dacă am avea posibilități de trai am sta la Boțîrlău, dar fără muncă nu se poate, căci noi nu vrem să cerșim, nu vrem să pri-mim ajutor social”, a mai spus Stănica Badiu.
Aproape o sută de oameni au lucrat, ieri dimineață, pentru a construi un dig în calea exfiltrațiilor de sub baza digului de lângă Vadu Roșca. Primarul din Vulturu, Alexandru Mihalcea a intervenit cu voluntari, oameni din localitate pentru a opri apa care inunda un drum balastier.
„Am intervenit cu două wolle, cu aproape o sută de oameni. Toată lumea a ajutat la ridicarea digului pentru a opri înaintarea apei. Deocamdată nu este grav, apa chiar a mai scăzut însă trebuie să fim în mijlocul oamenilor, să îi liniștim”, a afirmat primarul comunei Vulturu.
Tot pe digul Suraia – Vadu Roșca s-au produs exfiltrații ale apei pe raza comunei Suraia. Inginerul șef de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea, Dumitru Diaconescu, a arătat că este vorba despre exfiltrații pe sub corpul digului și, pentru stabilizarea situației, a fost realizată o banchetă din saci cu pământ. Nu mai puțin de 2.500 de saci au fost puși la baza digului pentru a opri exfiltrațiile apei. Inginerul șef a precizat că, pentru a fi evitate eventualele probleme, s-a stabilit cu Hidroelectrica li-mitarea cantității de apă deversată din barajul Călimănești la maxim 2.600 metri cubi/secundă. La acțiune au participat voluntarii Comitetului Local pentru Situații de Urgență alături de 10 subofițeri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și 30 cadre militare. Infiltrații în diguri au apărut și în dreptul localității Åžișcani. 12 subofițeri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, 4 salariați de la SGA și  14 voluntari ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență au intervenit cu 2 wolle pentru supraînălțarea și consolidarea acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?