Viscolul a închis, ieri dimineață, două drumuri naționale din Vrancea, iar spre după-amiază DN 2 E85 pe raza județului Buzău. Toate mașinile care intenționau să iasă din județul Vrancea au fost întoarse din drum, pe șoseaua de centură a Focșaniului fiind trase pe dreapta zeci de tiruri. Probleme au fost și pe drumurile județene, dar și pe calea ferată.
Trafic de coșmar ieri pe drumurile din Vrancea. Încă de la primele ore ale dimineții de duminică, autoritățile au luat decizia de a închide două drumuri naționale, respectiv DN 23 B Măicănești-Ciorăști și DN 2 N Bogza-Caiata-Dumbrăveni. Aceste două drumuri sunt primele care se închid de fiecare dată când ninge. Asta pentru că sunt în câmp deschis, iar atunci când bate vântul zăpada este troienită pe ele.
Spre după-amiază, respectiv în jurul orei 13.00, s-a luat decizia închiderii drumului național 2 E85 limită județ Vrancea-județul Buzău, după ce anterior fusese închisă porțiunea dintre Afumați și Buzău. Astfel, începând cu ora 13.00, nicio mașină care a vrut să iasă din Vrancea pentru a ajunge în județul Buzău nu a mai putut circula pe drumul european.
DN 2 E85 a rămas deschis pe raza județului Vrancea, dar s-a circulat extrem de greu, vizibilitatea fiind foarte scăzută. Spre exemplu, ieri, la orele amiezii, în zona Peco Cotești nu vedeai la 2 metri în față, din cauza vântului puternic care spulbera zăpada. În plus, pe sub stratul de zăpadă așternut pe partea carosabilă era gheață, șoferii fiind nevoiți să meargă foarte încet. Cei care au fost neatenți au ajuns cu mașinile în șanțuri și au fost ajutați de alți participanți la trafic să ajungă din nou pe carosabil pentru a-și putea continua deplasarea. Utilajele de la deszăpezire au fost în trafic, dar nu puteau face mai nimic din cauza viscolului. Unele dintre ele s-au și defectat, așa că au fost trase pe dreapta, așa cum s-a întâmplat cu un utilaj care era oprit la Urechești, pentru remedierea defecțiunii.
Administrația județeană a decis, ieri, să închidă cinci drumuri județene ca urmare a viscolului puternic care a afectat județul Vrancea. Este vorba de DJ 204 P – intersecție DN 2-Gugești; DJ 204 Tătăranu-Măicănești; DJ 202F Bălești-Mihălceni; DJ 205 R de la intersecția DN2 până la Cotești și DJ 205 H Domnești – Păunești. Directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Romeo Iordache, a declarat că a fost luată decizia de a închide drumurile mai sus menționate din cauza viscolului puternic. „Am decis să închidem drumurile județene respective ca urmare a căderilor masive de precipitații sub formă de zăpadă, dar și a viscolului puternic care troienește zăpada pe partea carosabilă. Drumurile vor rămâne închise până când se va opri viscolul. Există utilaje pregătite să intervină dacă vor fi cazuri deosebite”, a spus Romeo Iordache. „O problemă punctuală s-a înregistrat pe DJ 205 C între Golești – Cârligele în cursul dimineții, însă acest sector de drum a fost deblocat operativ”, a transmis și purtătorul de cuvânt al ISU, Cristina Duță.
În sprijinul vrâncenilor acționează 420 de efective cu peste 200 de mijloace
Purtătorul de cuvânt al ISU a adăugat că situația s-a schimbat, pe parcusul zilei de ieri, de la o oră la alta. „Atât în cursul nopții, precum și în cursul zilei de duminică s-au înregistrat situații punctuale când, prin intermediul numărului unic de urgență 112, s-a anunțat că autovehicule au rămas blocate în trafic. Situațiile au fost gestionate prin intermediul dispeceratului inspectoratului pentru situații de urgență, pentru fiecare caz în parte contactându-se autoritățile publice locale și reprezentanții societăților care efectuează deszăpezirea, monitorizându-se fiecare situație până la finalizare. Astfel, până la ora 16.00 s-au înregistrat 21 autovehicule care au rămas blocate în zăpadă, 45 de persoane fiind salvate, în total, în urma intervenției utilajelor de deszăpezire. (…) De asemenea, evoluția fenomenelor meteorologice este monitorizată cu maximă atenție la nivelul tuturor structurilor care asigură funcții de sprijin în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (…) În acest moment (ieri după-amiază-n.r.), se află în teren și intervin în sprijinul autorităților administrației publice locale și populației din zonele afectate peste 420 de efective cu peste 200 mijloace, dintre care aproximativ 330 din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Deoarece au fost instituite filtre de IPJ Vrancea pentru restricționarea traficului autovehiculelor care intenționau să tranziteze județul Vrancea către Buzău, autoritățile publice locale, în colaborare cu inspectoratul pentru situații de urgență, au pregătit ceai cald pentru a fi distribuit celor care au staționat temporar în aceste puncte din Focșani și Adjud”, a mai precizat căpitan Cristina Duță.
Mașini oprite la ieșirea din Focșani
Zeci de mașini, autoturisme și tiruri, erau oprite ieri după-amiază la ieșirea din Focșani către Golești. Toți șoferii care doreau să iasă din județ erau întorși din drum, în timp ce cei care doreau să ajungă în sate de pe raza județului Vrancea trebuiau să prezinte buletinul.
La ieșirea din Focșani au fost prezente echipaje ale poliției rutiere și jandarmeriei, care au discutat cu șoferii, cărora le-au spus dacă își pot continua deplasarea sau nu. Cei întorși din drum nu prea știau ce să facă pentru a ajunge acasă. „La București vrem să ajungem, dar nu știm cum. Ni s-a spus să o luăm pe la Brașov, dar ne prinde noaptea pe munte. Cred că vom merge la hotel, că altă soluție nu avem”, ne-a spus un bucureștean întors din drum de polițiști.
Șoferii știau că vor fi trași pe dreapta, mai ales cei cu tirurile, pentru că au aflat de la colegii lor din trafic prin intermediul stațiilor. Un alt șofer, obișnuit cumva cu iernile grele, ne-a spus că se aștepta să fie tras pe dreapta. „Îs obișnuit eu cu treaba asta. Am mai stat și în alți ani și în Vrancea, dar și în alte județe. Fiind cu tirul, mă prinde iarna pe drum și nu am ce să fac decât să stau, dacă acestea sunt condițiile”, ne-a spus conducătorul auto, care venea tocmai de la Botoșani.
Ninsoarea a paralizat și traficul feroviar
Nici pe căile ferate situația nu a fost ieri mai bună. Mai multe garnituri au fost anulate, iar trenurile care au ajuns în stații au avut mari întârzieri, inclusiv pe raza județului Vrancea. Conform informațiilor primite de la reprezentanții CFR Focșani, la ora 13.53, un tren care avea ca destinație Iașiul avea o întârziere de 105 minute. De asemenea, un alt tren, care urma să ajungă la Botoșani, a ajuns în Gara Focșani cu o întârziere de 35 minute.
„Circulația feroviară se desfășoară în condiții de iarnă pe fondul viscolului și ninsorilor din sudul și estul țării. În toate unitățile CFR Călători s-au luat măsuri suplimentare pentru asigurarea condițiilor necesare desfășurării în siguranță a călătoriei cu trenul. Sunt pregătite locomotive de rezervă, sunt suplimentate echipele de intervenție, iar garniturile sunt verificate înainte de plecarea în fiecare cursă. Întrucât este o situație în evoluție, sunt posibile și alte modificări, fapt pentru care recomandăm pasagerilor ca, înainte de călătorie, să acceseze informații legate de situația circulației trenurilor, astfel: la numerele de telefon de la stațiile CFR care sunt publicate pe www.cfrcalatori.ro, la secțiunea Info Utile/ Informații Telefonice – http://www.cfrcalatori.ro/148, informații în timp real despre situația circulației trenurilor sunt disponibile pe site-ul companiei de Infrastructură www.cfr.ro, accesând link-ul http://cfr.ro/index.php/cauta-tren. De asemenea, pot fi accesate informații și prin intermediul dispeceratelor Comandamentului de iarnă: http://mt.gov.ro/web14/informatii-de-interes-public/comandament-de-iarna/dispecerat”, au transmis, ieri la prânz, reprezentanției CFR.
Aceștia au adăugat că pasagerii pot primi, la cerere, contravaloarea biletelor pentru eventuale parcursuri neefectuate, conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare. Mai multe detalii despre condițiile de restituire a tarifelor de transport sunt disponibile pewww.cfrcalatori.ro.