Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Cioban omorât de viitură


Un bărbat a murit în apele învolburate ale Trotușului, iar un altul a fost salvat în ultimul moment de pompierii de la Adjud. Cei doi, de loc din Bacău, munceau la o stână de pe raza județului Vrancea. Ciobanii au fost surprinși de viitură sâmbătă seara, însă doar unul dintre ei a avut inspirația să se urce într-un copac de la marginea albiei râului. Cel de-al doilea a fost luat de ape, trupul neînsuflețit fiind găsit abia duminică dimineață, la ora 10.00. Meteorologii anunță ploi în continuare și, potrivit directorului Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în această dimineață va fi emisă o nouă atenționare care va fi valabilă până mâine.

Un bărbat de 44 de ani, din județul Bacău, a murit în apele învolburate ale Trotușului. Sâmbătă seara, viitura de pe Trotuș a luat pe nepregătite, în zona podului dintre Adjud și Domnești, doi bărbați din Bacău, ciobani de meserie. Unul dintre ei a reușit să se salveze în ultimul moment, urcându-se într-un copac de la marginea albiei râului. Nicolae Marchiș, de 41 de ani, cioban la o stână de pe raza județului Vrancea, a reușit să stea în copac până când pompierii de la Adjud i-au sărit în ajutor și l-au scos, cu ajutorul unei bărci, din mijlocul apei. După ce a fost salvat, acesta a fost dus la Spitalul din Adjud pentru a primi îngrijiri medicale. Colegul său, Daniel Mușat, de 44 de ani, nu s-a putut salva, fiind înghițit de apele învolburate ale râului Trotuș. Pompierii au încercat să-l găsească pe bărbat, dar pentru că era noapte au fost nevoiți să întrerupă căutările. Acestea au fost reluate ieri dimineață în jurul orei 7.30, iar la aproximativ trei ore trupul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit în apele Trotușului. Sergentul major George Dumitrache, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, a spus că victima a fost găsită la aproximativ 500 de metri de locul din care ar fi fost luată de ape. Bărbatul a fost prins în mâlul și crengile aduse de viitură.

Circulație închisă la Lepșa, sâmbătă

Podul provizoriu construit peste pârâul Lepșa a fost dezafectat temporar, sâmbătă, din cauza creșterii debitului apei și pentru a se evita pericolul inundării unor gospodării din localitatea Lepșa. Drumul național DN2D, la kilometrul 74, a fost închis sâmbătă dimineață, la ora 8.00, și  redeschis în seara aceleiași zile, la ora 19.30. Autoritățile au acționat în zonă cu două wole, două excavatoare și opt autobasculante.
Tot sâmbătă, în anumite zone, râul Trotuș a depășit cota de inundație cu peste 65 de centimetri, iar debitul a ajuns la 1.580 metri cubi pe secundă față de 900 metri cubi pe secundă înregistrat sâmbătă, la ora 15.00. Potrivit reprezentanților Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), sâmbătă, cel mai mult a plouat la Lepșa. „În cursul zilei de sâmbătă valoarea maximă a precipitațiilor a fost înregistrată la Lepșa, cu 46,1 litri pe metru pătrat. La Galbeni s-au înregistrat 31,3 litri, la Ciuruc 26,2, la Vidra 27,5, iar la Colacu 25,4. Astăzi (duminică n.r.) valoarea maximă a fost la Ciuruc, cu 15,1, la Colacu 13,1, în timp ce în restul localităților precipitațiile au fost sub 10 litri pe metru pătrat. În ceea ce privește cota de atenție, aceasta a fost depășită la Adjudu Vechi, la ora 10.00, cu zece centimetri, dar și pe pârâul Berheci la ora 11.00, cu 24 de centimetri. La Cosmești (județul Galați-n.r.) a fost depășită cota de inundație cu zece centimetri”, au declarat reprezentanții SGA.
O nouă avertizare de ploi și inundații va fi emisă în această dimineață, la ora 9.00, pentru județele din Moldova și nordul țării, atenționări care vor fi actua-lizate pe parcursul a trei zile, a declarat, duminică, directorul ANM, Ion Sandu. Județele care în următoarele trei zile trebuie să acorde o atenție deosebită cantităților de precipitații sunt: Vrancea, Maramureș, Suceava,  Botoșani, Bistrița-Năsăud, Harghita, Neamț, Iași, Covasna, Galați, Vaslui și Bacău. „În această seară vom emite o atenționare începând de mâine (luni-n.r.) de la ora 9.00, până marți. Cantitățile de precipitații sunt de 20-40 litri/metru pătrat care, dacă suprafața solului ar fi uscată, nu ar crea nicio problemă, dar având în vedere că întreaga cantitate de apă se scurge, în aceste trei zile vom emite și vom actualiza pentru această regiune o atenționare pentru zonele în care se depășesc  20-40 litri/metru pătrat. De joi încolo, această regiune va scăpa de ploi”, a spus directorul ANM, într-o videoconfe-rință susținută duminică, cu prefecții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?