Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Ameninţaţi de inundaţii


La 5 ani de la inundațiile devastatoare care s-au abătut asupra județului Vrancea, situația s-ar putea repeta. Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare de cod portocaliu și una de cod galben pentru mai multe râuri din județ.  Atenționarea este valabilă până duminică la ora 16.00. Codul portocaliu se instituie pe râurile din bazinele hidrografice Trotuș, Åžușița, Zăbrăuți, Zeletin și Berheci, iar codul galben se instituie pe râurile din bazinele hidrografice Siret, pe sectorul Adjud-Lungoci, Putna și Râmnicul Sărat. De asemenea, atenționarea de cod galben de ploi torențiale și cantități de apă însemnate este valabilă până astăzi la ora 12.00.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică de cod portocaliu și una de cod galben, care sunt valabile până duminică la ora 16.00. Codul portocaliu se instituie pe râurile din bazinele hidrografice Trotuș, Åžușița, Zăbrăuți, Zeletin și Berheci. Codul galben se instituie pe râurile din bazinele hidrografice Siret pe sectorul Adjud-Lungoci, Putna și Râmnicul Sărat. Fenomenele vizate până duminică la ora 16.00, sunt scurgeri importante de pe versanți, torenți, pâraie cu efect de inundații locale, creșteri de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de inundație și atenție. De asemenea, creșteri importante de debite sunt posibile și pe râurile din zonele de munte din celelalte bazine hidrografice ale județului.
În urma avertizării, au fost atenționate și Comitetele Locale pentru Situații de Urgență pentru a lua măsurile corespunzătoare. Astfel, la nivelul fiecărei primării trebuie să fie instituit serviciul de permanență care va monitoriza situația cu maximă atenție, pentru a putea lua măsuri preventive, în cazul în care situația impune acest lucru. De asemenea, reprezentanții Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență au obli-gația să îndepărteze depozitele de material lemnos și rumeguș de pe malurile cursurilor de apă și din albiile torenților pentru ca apa să se poată scurge. Totodată, podurile, podețele și alte secțiuni înguste de pe cursurile de apă trebuie să fie supravegheate permanent, iar locul de refugiu, traseele de evacuare și zonele de acordare a primului ajutor trebuie să fie bine stabilite.
Cota de atenție pe Siret a crescut deja, ieri, cu 5 centimetri în zona Adjudului Vechi. „Astăzi (vineri-n.r.) în intervalul 07.00-12.00 la Boțârlău au căzut precipitații de 4,5 litri pe metru pătrat, iar la Lungoci 5,3 litri. Cota de atenție pe Siret a fost depășită în zona Adjudului Vechi cu 5 centimetri și avea la ora 08.00,  280 de centimetri. La ora 12.00 nivelul Siretului ajunsese la 295 centimetri și avea  un debit de 1.885 litri pe oră. La ora 14.00 a început să scadă și a ajuns la 287 centimetri și un debit de 1.741 litri pe oră”, au declarat reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor. 

Ploile vor continua

Åži Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de cod galben, valabilă pentru Vrancea până astăzi, la ora 12.00. Fenomenele vizate sunt ploile torențiale, în cantități însemnate. Potrivit ANM, în Moldova, estul Transilvaniei și Maramureș vor fi ploi abundente, ce vor avea și caracter torențial. În aceste regiuni, cantitățile de apă vor depăși 25-30 de litri pe metru pătrat și, izolat, 50 de litri pe metru pătrat.
Dat fiind faptul că județul nostru este amenințat de ploi, pompierii au câteva sfaturi pentru cetățeni. Aceștia spun că, în cazul în care sunt evacuați, vrâncenii trebuie să ia cu ei documentele personale, alimente, dar și îmbrăcăminte groasă. „Evacuați animalele și bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute și încuiați ușile și ferestrele după ce închideți apa, gazul și aparatele electrice. În cazul în care se trece la evacuare, respectați ordinea de evacuare stabilită: copii, bătrâni, bolnavi și în primul rând populația aflată în zonele cele mai periculoase și, înainte de părăsirea locuinței, întrerupeți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică și închideți ferestrele. La părăsirea locuinței luați documentele perso-nale, rezerva de alimente, apă, trusa sanitară, un mijloc de iluminat, aparat de radio, iar pe timp friguros și îmbrăcăminte groasă”, a precizat sergentul major George Dumitrache, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Drumuri afectate de ploi

Precipitațiile căzute în ultima săptămână au creat probleme destul de serioase în județ.
Două sate au rămas izolate, iar mai multe drumuri comunale au fost distruse și porțiuni de drumuri naționale au fost afectate. Satele Fetig și Hotaru din comuna Andreiașu, unde locuiesc peste 150 de persoane, au rămas izolate după ce apele învolburate au distrus drumurile de acces către cele două localități. Viiturile au distrus mai multe drumuri comunale din localitățile Vintileasca și Reghiu. De asemenea, au fost afectate de ploile abundente DN 2 M Focșani – Andreiașu – Butucoasa, DN 2 N Mărtinești – Bogza – Caiata – Dumbrăveni – Dumitrești – Jitia și DN 2R Jitia – Vintileasca – Bahnele.
Tot în această săptămână, localitatea Fitionești a rămas fără drumuri comunale, după ce acestea au fost afectate de ploi.
Miercuri noapte, un băiat de 17 ani, dar și cele aproape 400 de oi pe care le păzea, au rămas izolați pe o insulă formată pe cursul râului Siret, în apropiere de Adjud. Ciobanul a fost salvat de pompieri în aceeași noapte, iar oile au fost luate, joi, cu barca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?