Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Ziua Drăgaicii, când fetele se îmbracă în mirese


Ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorită astăzi, se împletește cu o tradiție ce are rădăcini bine înfipte în timp: Drăgaica, ce este cunoscută și ca sărbătoarea de Sânziene. Această zi marchează și începutul verii astronomice, pentru că astăzi este solstițiul de vară. Conform tradiției, în această zi nimeni nu trebuie să lucreze, deoarece Soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază.
Sărbătoarea Drăgaicii este marcată în diferite feluri, dar specific acesteia este dansul făcut de un grup de fete din care una este aleasă Drăgaică. Aceasta trebuie îmbrăcată în haine de mireasă și împodobită cu spice de grâu. Celelalte fete se îmbracă în alb și poartă un văl pe față, în care sunt prinse flori de sânziene, iar în mână țin o coasă. Tot acest alai al Drăgaicei cutreieră satul și ogoarele, iar la popasuri, care sunt făcute, de regulă, la răscruci, fetele se așează în cerc și încep să cânte și să danseze. Mișcările dansului vor schița în aer o cruce.
În zonele în care se sărbătoresc sânzienele, obiceiurile spun că acestea își fac simțită prezența în noaptea de 23 spre 24 iunie. Atunci ele zboară, cântă și dansează, și aduc bucurii dând rod holdelor. Tot atunci înmulțesc animalele și păsările și tămăduiesc diferite boli ale oamenilor, sporind, în același timp, fecunditatea femeilor. Deși originile acestei sărbători sunt precreștine, ea este trecută în calendarul ortodox, fiind asimilată cu sărbătoarea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?