Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Victor Ponta: La întâlnirea liderilor PES, România a fost tratată ca o situaţie specială


Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, că la reuniunea liderilor Partidului Socialiștilor Europeni (PES), desfășurată la Bruxelles, „România a fost tratată ca o situație specială”.
„România chiar a fost tratată ca o situație specială pentru că în nicio țară din Europa nu s-au tăiat pensii, în nicio țară din Europa nu sunt tăierile la salarii atât de mari și în nicio țară din Europa un Guvern care ia măsurile astea nu a rămas fără majoritate în Parlament”, a precizat Ponta.
Potrivit liderului PSD, social-democrații europeni s-au declarat convinși că politica adoptată de partidele familiei dreptei populare – PPE, de promovare în întreaga Uniune Europeană a unei viziuni a ieșirii din criză doar prin tăieri bugetare, nu reprezintă o soluție reală pentru depășirea recesiunii.
„Vom spune «nu» unei viziuni bazate doar pe tăieri bugetare, care nu fac altceva decât să sărăcească populația neducând la relansare economică, model urmat de Guvernul Boc. De asemenea, am apreciat poziția exprimată în ajunul summitului PES de către președintele socialiștilor europeni, Poul Nyrup Rasmussen, care a condamnat ferm atacul grav la adresa sistemului democratic și economic al României din partea Guvernului Băsescu-Boc”, a mai spus liderul PSD.
Totodată, președintele PSD a menționat că, împreună cu Poul Nyrup Rasmussen, a adoptat planul alternativ al socialiștilor europeni față de măsurile propuse de cancelarul german Angela Merkel și președintele Franței, Nicolas Sarkozy, – „Să repor-nim Europa! Nu ne putem sugruma drumul spre relansare – avem nevoie de investiții publice!”-
Potrivit documentului, „PES este familia politică ce oferă răspunsuri la criza Euro-zonei”.
„Pentru a ajunge la o Europă echilibrată, până în 2020, avem nevoie de politici cu o dimensiune socială puternică, inclusiv ținte reale de reducere a sărăciei. (…) Nu avem nevoie de 10 ani de tăieri bugetare și de măsuri de austeritate. (…) PES consi-deră că nu se poate vorbi de relansare în timp ce crește numărul șomerilor. Calea noastră va proteja moneda europeană, asigurându-ne că cei care văd beneficiile acțiunii comune în perioadele bune înțeleg necesitatea de a fi solidari în vremurile dificile”, se precizează în planul alternativ.
Președintele Partidului Social-Democrat, Victor Ponta, a participat, la Bruxelles la reuniunea liderilor Partidului Socialiștilor Europeni (PES), întâlnire la nivel înalt care precede Consiliul European dedicat situației economice din Uniunea Europeană. Președinții partidelor social-democrate din întreaga Europă au adoptat în acest context o declarație comună privind viziunea lor pentru scoaterea UE din criza economică. Tot miercuri, Ponta a avut, în premieră pentru un lider politic român, o întâlnire, la Parlamentul European, cu români din diverse instituții europene, discutând cu aceștia despre situația funcționarilor români la UE și despre cele mai bune căi de creștere a influenței României la Bruxelles.
La Summitul PES au participat, printre alții, premierul grec George Papandreou, premierul portughez, Jose Socrates, liderul PS Belgian și potențial viitor premier, Elio di Rupo, președinta Partidului Socialist Francez, Martine Aubry, și comisarii europeni Joaquin Almunia și Maria Damanaki.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?