Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Scandal pentru o garsonieră


Garsoniera Ilenei Duță, din Gugești, este mărul discordiei pentru un strănepot și o fiică. Fata sa îl acuză pe strănepot că singurul său interes este garsoniera și viceversa. Gurile rele spun că acesta ar fi interesul amândurora. În pragul unui veac de existență, Ileana asistă neputincioasă la bătălia pentru averea sa.

Dintre toate bolile, bătrânețea este, poate, cea mai dureroasă. Puterile te lasă, memoria îți dispare în timp ce luciditatea ajunge să fie mai degrabă sporadică decât permanentă. Dacă mai ai și ceva avere, nu multă dar suficientă cât să încânte rudele mai tinere, e cu atât mai rău. Sub pretextul grijii, iubirii și respectului față de o persoană ajunsă la o vârstă înaintată apar imediat persoane cu un interes cât se poate de practic, obținerea averii. Ileana Duță în vârstă de 98 de ani trăiește într-o garsonieră din Gugești, fiind îngrijită de o femeie ceva mai „tânără”, cam de vreo 70 de ani. În anul 2004 a încheiat un contract de vânzare cumpărare cu un strănepot de-al ei potrivit căruia garsoniera va ajunge în posesia lui după ce ea se va stinge din viață. Contractul are și o clauză care îl obligă pe strănepotul Marcel Moisoiu să aibă grijă de ea atât timp cât va trăi. Rodica P., una dintre fiicele Ilenei spune că mama sa este subnutrită și că Marcel nu își respectă clauzele contractului lăsând-o pe străbunica sa de izbeliște. Mai mult, femeia susține că nu o hrănește pe bătrână deloc, că nu trece pe la ea cu anii și că nu îi asigură lemne pentru foc. „Nu mă interesează ce face cu garsoniera și nici nu intenționez să o iau eu. Pur și simplu vreau să își respecte clauzele contractuale deși știu că își dorește ca mama să moară pentru a scăpa de grijă”, ne-a spus Rodica P. Revolta fiicei a ajuns la maxim atunci când a auzit că mama sa a căzut și s-a lovit la cap, ajungând la spital. Când a văzut fișa de externare a aflat că bătrâna suferă, printre altele, și de Alzheimer cu debut tardiv. „Mama nu prea mai este lucidă iar atunci când a făcut acel contract nu a anunțat pe nimeni. Fiind așa în vârstă a fost păcălită repede. Eu sunt certată cu ea de mai mulți ani dar când am auzit că s-a lovit la cap mi-am călcat pe inimă și m-am dus să văd cum se simte”, ne-a mai zis Rodica. Aceasta spune că în garsonieră este o mizerie de nedescris și că femeia care stă cu ea în bucătărie doarme pe scaun, pentru că ușa de la sufragerie este închisă cu lacătul. Realitatea pare să o contrazică pentru că locuința este îngrijită iar ușa de la sufragerie nu mai era închisă cu lacătul. „Este nebună și nu știe ce să mai facă de când a aflat că garsoniera nu a ajuns la ea. Nepotul meu este un băiat muncitor și are grijă de ea venind atât de des cât îi permite munca”, ne-a declarat Dumitru Crețu, fratele Rodicăi. Acesta mai spune că bătrâna, când era în putere, îi trimitea lunar câte 60 de lei surorei sale pentru că întreaga viață s-a ocupat doar de prostii.

„Nu am văzut pe niciunul pe la bătrână”

„Ce-i drept l-am văzut pe băiat că venea la bătrână atunci la început și acum recent dar au fost ani întregi în care nu l-am văzut. Cu toate acestea, atât el cât și ea urmăresc să obțină locuința bietei femei”, ne-a declarat o vecină sub protecția anonimatului. Bătrâna asistă din pat neputincioasă la „circul” pe care cei doi frați îl fac de față cu ea. Nu poate vorbi, nu prea aude dar vede cum copiii ei ajunși la rândul lor bunici, stau să se omoare. Dacă ar putea, probabil s-ar ridica din pat și i-ar da pe amândoi afară dar cum nu poate, își duce crucea mai departe. Cazul este unul cunoscut în tot Gugeștiul iar edilul comunei știe și el de această problemă dar spune că nu este un caz singular. Bătrâna a fost ajutată în repetate rânduri de primărie, mai ales cu alimente, dar oful cel mai mare al femeii rămâne în sufletul ei și nu mai poate fi alinat cu nimic. „Am multe astfel de cazuri iar în ceea ce o privește pe această bătrână pot spune că nu am văzut pe niciunul prin Gugești de foarte mult timp. Nici pe strănepot nici pe fiica ei dar știti cum e cu serviciul în zilele noastre. Dacă lipsești o zi, riști să îl pierzi. Singurul lucru pe care pot să îl fac este să le recomand tuturor care își dau locuința rudelor să fie foarte atenți și conștienți de ceea ce fac pentru că riscă să ajungă în stradă”, ne-a declarat Vasile Vatră, edilul comunei. Așa cum era de așteptat, Marcel are o altă variantă. Băiatul spune că Rodica P. vrea să pună mână pe garsonieră, așa cum susține și bunicul lui. „Nu o interesează pe ea de mama ei. Ea are ce are cu mine. Este deranjată de faptul că străbunica a făcut acest contract cu mine și nu cu ea. Toate actele bătrânei sunt la Rodica, inclusiv buletinul. Pensia și alte ajutoare de la stat le ridică ea dar nu am nicio pretenție. Eu am pus o femeie care să stea cu ea și o plătesc cu 600 de lei pe lună”, ne-a spus Marcel Moisoiu. Acesta nu a infirmat că pe ușa de la sufragerie era pus un lacăt dar spune că a fost o greșeală a femeii care are grijă de Ileana Duță. „Femeia a procedat greșit punând lacăt pe ușă deși a avut intenții bune. Mai vin copii pe la ele când și când și pentru ca aceștia să nu intre în sufragerie s-a gândit să închidă ca-mera. Oricum, acest lucru nu a durat decât o zi, până ce am aflat și i-am spus să nu îl mai pună”, ne-a mai zis Marcel. Rodica se jură că nu o interesează garsoniera și spune că vrea să atragă atenția altor bătrâni care pot cădea într-o astfel de capcană. Tot acest scandal durează de ani buni, garnisit cu înjurături și amenințări de ambele părți iar Ileana Duță, în pragul unui secol de existență, se vede nevoită să îndure în tăcere…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?