Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

Incidenţa cancerului renal a crescut


Cancerul renal are o incidență crescută în rândul persoanelor cu vârsta între 50 și 70 de ani, a declarat prof.dr. Ionel Sinescu, directorul Centrului de Chirurgie Urologică, Dializă și Transplant Renal ‘Fundeni’, cu prilejul deschiderii Congresului Asociației Naționale de Urologie. El a adăugat că numărul bărbaților bolnavi este cu aproximativ 50% mai mare decât cel al femeilor, iar incidența crește odată cu înaintarea în vârstă. ‘Dacă în urmă cu 10, 20 de ani se operau 25, 30 de cazuri de cancer renal, în fiecare an, acum se realizează 350 de operații pentru cancerul renal. Este o creștere alarmantă. Din cele 350 de intervenții chirurgicale pentru cancerul renal zece la sută au extensie venoasă, ceea ce înseamnă că medicul care operează un astfel de caz trebuie să aibă alături un specialist în chirurgie vasculară’, a spus prof.dr. Ionel Sinescu. Cel mai frecvent cancer este cel de prostată.
Specialistul spune că este important ca oamenii să-și facă analize imagistice cum ar fi ecografia care vizua-lizează o eventuală formațiune tumorală la nivelul glandelor suprarenale, vezică, iar pentru cancerul de prostată există o analiză specifică din sânge numită PSA care, dacă depășește nivelul normal, atunci pacientul trebuie să meargă la medic imediat. ‘Cauzele care duc la aceste creșteri alarmante ale bolii sunt mediul în care trăim, apa, alimentația, stresul’, a subliniat medicul. ‘Din păcate persoanele care ajung la spital vin în stadii avansate’, a adăugat prof.dr. Ionel Sinescu. Privitor la transplantul renal, prof. dr. Sinescu spune că, în perioada 1997-aprilie 2010, la Institutul Fundeni au fost realizate 1.102 transplanturi. Dintre acestea, 80,5% au avut drept rezultat un rinichi funcțional, în condițiile în care rata de succes în Europa și SUA este de 60-65%. Conf.dr. Gabriel Gluck a făcut referire la tumorile vezicii urinare, care au început să devină frecvente. Specialistul a spus că la Institutul Fundeni se folosesc abordări moderne de reconstrucție a vezicii urinare și a accentuat asupra necesității ca persoanele cu simptome, precum sânge în urină, să se prezinte la medic. În România frecvența acestora este de 6,75% la suta de mii de locuitori. Se practică o intervenție de scoatere a vezicii pentru astfel de afecți-uni.
Din cele 1.102 cazuri de transplant renal rea-lizate în ultimii 13 ani, 242 au implicat rinichi recoltați de la donatori aflați în moarte cerebrală, adică 22% din total, iar restul au fost prelevați de la donatori în viață și 60 de transplanturi au fost făcute la copii. Numărul cel mai mare de transplanturi renale au fost făcute în institut în 2007 – 116 cazuri și în 2008 – 114. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?