Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Starea de ebrietate i-ar putea costa scump pe şoferi


Noțiunea de „stare de ebrietate”, care a fost scoasă din Codul rutier în 2006, ar putea fi reintrodusă. Asta înseamnă că șoferii asupra cărora există suspiciuni că ar fi consumat alcool, ar putea fi nevoiți să facă testul echilibrului, după modelul american.
În urmă cu patru ani, parlamentarii din comisiile de specialitate s-au lăsat convinși de medicii legiști, care se plângeau că nu pot stabili cu exactitate un diagnostic pentru această stare. Åžoferii erau examinați de medici și supuși unor teste, respectiv să sară într-un picior, să își acopere câte un ochi, apoi li se verificau reflexele cu un ciocănel. Atunci, medicii s-au plâns că sunt chemați în instanță pentru a-și proba diagnosticul. Așa a ajuns România să fie singurul stat european care nu pedepsește starea de ebrietate.
Comisarul șef Lucian Diniță, șeful Poliției Rutiere, a explicat, ieri, faptul că există o mare diferență între starea de ebrietate și conducerea sub influența băuturilor alcoolice. Acesta a precizat că „este posibil ca un șofer să aibă o alcoolemie foarte mare, dar starea sa psiho-fizică să nu fie foarte afectată și la fel de bine este posibil ca un șofer să aibă o concentrație mică de alcool în sânge, dar starea sa să fie afectată serios. Starea de ebrietate reflectă exact acest aspect, al efectului pe care alcoolul îl are asupra organismului, la nivel psihofizic. Sunt afectate capacitățile șoferului, care fie nu se poate ține pe picioare, fie are reflexele afectate de alcool”, a afirmat comisarul șef Lucian Diniță.
Åžeful poliției rutiere a mai spus că în unele state, starea de ebrietate este probată de către polițist iar în altele de către medic. Spre exemplu, dacă în Italia se poate lua și măsura închisorii pentru șoferul în stare de ebrietate, în Romania nu se aplică nicio măsură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?