Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

„Orice povară în plus ne va duce într-o situaţie disperată“


Guvernul pedelist ar putea majora TVA și cota unică de impo-zitare până la 25% și respectiv 20%. Decizia ar urma să fie luată la solicitarea FMI care nu mai are încredere în măsurile propuse de guvernanții pedeliști pentru ieșirea din criză. Patronii vrânceni spun că această posibilă majorare a taxelor este cea mai proastă soluție pentru că va duce la scumpiri ale produselor și implicit la inflație. Măsura nu îi va ajuta pe vrânceni ci le va reduce și mai mult veniturile. În plus, o majorare a cotei unice de impozitare va reduce și mai mult din salarii.
„Nu se va rezolva problema cu creșteri de taxe și impozite. O asemenea majorare va duce la creșteri de prețuri și la inflație. Eu sunt un plătitor la zi cu toate taxele și impozitele dar o asemenea măsură nu va rezolva situația prin care trece România”, a afirmat patronul de la Avicola, Dan Vicol.
Oamenii de afaceri consideră că, dacă se va ajunge la o majorare a taxelor și impozitelor, atunci România va ajunge într-o criză și mai mare. „Orice povară în plus ne va duce într-o situație disperată. Va fi și mai rău. E cel mai ușor să impui noi taxe și impozite dar din criză se poate ieși doar cu măsuri economice. Altfel ne duce spre o criză și mai mare. O soluție ar fi restructurarea sectorului bugetar care să mai reducă din cheltuieli. O majorare a cotei unice și TVA va duce automat la creșteri de prețuri și implicit la inflație”, a afirmat patronul Nisprod, Constantin Nistoroiu.
Cei mai afectați de majorarea taxelor vor fi micii întreprinzători. Rămași fără bani prin introducerea impozitului forfetar, oamenii de afaceri spun că aceasta nu este o soluție pentru ieșirea din criza economică.
„Este o decizie care duce țara de râpă. Guvernanții ar trebui să elimine impozitul forfetar pentru că micii întreprinzători nu mai au bani ca să își plătească impozitul pe anul trecut. Dacă vor majora aceste taxe atunci se va bloca totul. Nu aceasta este soluția pentru a ieși din criză”, a afirmat Ion Roman.
Reacția oamenilor de afaceri a venit după ce reprezentanții Fondului Monetar Internațional au solicitat guvernanților să majoreze TVA până la 24% iar cota unică de impozitare până la 20%. Potrivit cotidianului „Gândul”, oficiali guvernamentali au declarat că reprezentanții FMI nu mai au încredere în soluțiile propuse de guvernul pedelist pentru scăderea deficitului.
„Reprezentanții FMI sunt foarte inflexibili și nu vor să accepte nicio altă soluție pentru scăderea deficitului. Nu mai au încredere în nicio altă măsură care le-a fost propusă la negocieri. Vor să crească și cota unică și TVA începând de mâine, nu de anul viitor”, au spus sursele citate, potrivit „Gândul”.
Deși miniștrii care au negociat cu Fondul au prezentat din nou scheme de reducere în sectorul bugetar și soluții de genul concediul fără plată pentru angajații la stat, reprezentanții FMI nu au fost convinși că ele vor fi chiar puse în practică sau că vor duce la reducerea deficitului din acest an, se arată în materialul publicat de „Gândul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?