Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Fiscul vrea să ştie ce faci cu banii!


Statul nu mai iartă pe nimeni! Din 2011, orice persoană fizică ce are venituri suplimentare pe lângă salariu, pe care nu le declară, va fi controlată de Fisc. Însă nu oricum! Inspectorii fiscali vor controla fiecare cheltuială, fiecare achiziție și vor avea acces la toate plățile făcute din contul bancar. Dacă descoperă că ai cheltuit mai mult decât ai declarat că ai câștigat, Fiscul te obligă să plătești un impozit pe venit de 16% din suma rezultată din diferență, a explicat Marian Morcoasa, director în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Cu alte cuvinte, dacă       într-un an ai declarat la fisc că ai avut venituri de 100.000 de euro, însă în conturile tale au intrat 400.000 de euro, pentru diferența de 300.000 de euro vei plăti un impozit de 16%, fie că îți place, fie că nu. Mai exact, ești obligat să plătești statului un impozit de 64.000 de euro pentru banii pe care nu i-ai declarat. Același lucru se întâmplă și în cazul în care declari un venit de 100.000 de euro, dar îți cumperi o casă de o valoare mult mai mare. Pentru dife-rența de bani, pe care nu o poți justifica, ești obligat să plătești impozit de 16 %. Vor fi scutite de impozit doar sumele primite cadou, donație sau moștenire, a mai spus directorul ANAF.
Principalii vizați sunt artiștii, sportivii, persoanele fizice care contruiesc și vând locuințe și cele care vând mașini second-hand aduse din străinătate, dar și meseriașii care fac mici lucrări de reparații și construcție fără să declare veniturile. Mai exact, nu vei mai putea ascunde de Fisc banii decât la ciorap. Inspectorii vor avea acces la rulajele conturilor bancare și la toate datele privind cheltuielile. Legea a fost făcută în colaborare cu experții FMI, după modelul american, a continuat oficialul ANAF. 
Bancherii nu sunt de acord cu această propunere. Radu Ghețea, președintele Asociației Române a Băncilor, a declarat că va fi greu ca băncile să încalce secretul bancar și să permită accesul la rulajul clienților. Mai mult, persoanele fizice care vând mașini cumpărate din străinătate sau cele care construiesc și vând locuințe vor plăti și TVA de 19% pentru fiecare tranzacție. Asta pe lângă impozitul pe venit de 16%!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?